Preminuo poznati mađarski filozof i opozicionar Mikloš Tamaš

Mađarski filozof Gašpar Mikloš Tamaš

Mađarski filozof Gašpar Mikloš Tamaš, istaknuti mislilac i opozicionar, preminuo je u 74. godini nakon duge bolesti, objavio je mađarski servis Radija Slobodna Evropa (RSE).

Rođen u Klužu u Rumuniji, Tamaš je emigrirao je u Mađarsku 1978. godine, gde je postao jedan od najpoznatijih članova antikomunističke opozicije.

U kasnijim godinama, Tamaš je postao oštar kritičar krajnje desničarske nacionalističke vlade premijera Viktora Orbana. Bio je gostujući profesor na Univerzitetu Jejl u Sjedinjenim Državama, a takođe je predavao na britanskim i francuskim univerzitetima.

U intervjuu za balkanski servis RSE 2019. povodom 30. godišnjice od pada Berlinskog zida, Tamaš je kazao da njegova zemlja prolazi kroz mračno vreme, te da zbog toga mnogi Mađari smatraju da su bili slobodniji u vreme socijalizma nego sada.

Po njegovim rečima, Zapadna Evropa diže ruke od članica EU na Istoku, jer i sama ide autoritarnim putem.

Tamaš, koji poznaje Orbana od 1989, ali sa njim nije razgovarao 20 godina, rekao je da je mađarski lider prešao put od liberala do desničara i postao "jedan od najbogatijih ljudi u Evropi u čijem je vlasništvu 80 odsto mađarskih medija".

Naglašava da je većina nekadašnjih levičara napravila "U" zaokret preko liberala ka desničarima, a da je on jedan od retkih koji je u mladosti bio anarhista, potom liberal, da bi od 2000. postao marksista.

Devetnaest godina je bio bez posla, od toga 10 u vreme socijalizma. Intelektualna desnica ga je smenila sa mesta upravnika Instituta Mađarske akademije nauka za filozofiju.

Zbog toga prima penziju kao i nekvalifikovani radnik, a zbog kritika Orbanove vlasti nije mogao da predaje ni na jednom domaćem univerzitetu.

Pročitajte i ovo: Tamaš za RSE: Mađari bili slobodniji u socijalizmu nego pod Orbanom