Ispraćaj poslednjeg lidera Sovjetskog saveza

Portret Mihaila Gorbačova u Domu sindikata u Moskvi gde je održana komemoracija. Gorbačov je bio poštovan širom sveta zbog rušenja Gvozdene zavese i njegove uloge u okončanju Hladnog rata. U Rusiji, međutim, mnogi ga krive za Sovjetskog Saveza i nastale ekonomske teškoće u kojima su milioni ljudi zapali u siromaštvo.

 

Iako za Gorbačova nije organizovana državna sahrana, po odluci Kremlja raspoređena je počasna straža.
 

Građani stoje u redu kako bi odali počast Gorbačovu ispred Doma sindikata u Moskvi.
 

Gorbačov je preminuo 30. avgusta 2022. u 92. godini. Godine 1990. dobio je Nobelovu nagradu za mir, jer je doprineo okončanju Hladnog rata i dozvolio ponovno ujedinjenje Nemačke.
 

Premijer Mađarske odaje počast Mihailu Gorbačovu, poslednjem lideru Sovjetskog Saveza u Moskvi tokom komemoracije u Domu sindikata u Moskvi. Zbog rata u Ukrajini i ruske invazije, prisustvo drugih lidera zapadnih zemalja sahrani je izostalo.
 

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Rusiji Džon Salivan (John Sullivan) dolazi u Dom sindikata u Moskvi kako bi odao počast Gorbačovu.
 

Glavni urednik nezavisnog ruskog lista Novaja gazeta Dmitrij Muratov, jedan od dobitnika Nobelove nagrade za mir 2021. godine, nosi portret pokojnog Mihaila Gorbačova, ispred Doma Doma sindikata.

Kovčeg pokojnog Mihaila Gorbačova nakon komemoracije u Domu sindikata prevezen je na moskovsko groblje Novodevičje, gde će biti sahranjen pored svoje supruge Raise.

Kolona vozila sa kovčegom Mihaila Gorbačova u Moskvi

Mihail Gorbačov sahranjen je na moskovskom groblju Novodevičje, uz pratnju pripadnika počasne garde, u porodičnu grobnicu pored supruge Raise.

Bivši sovjetski lider Mihail Gorbačov, koji je pokrenuo drastične reforme, doprineo okončanju Hladnog rata i ubrzao raspad Sovjetskog Saveza, biće sahranjen 3. septembra na moskovskom groblju Novodevičje, bez državnih počasti i bez prisustva ruskog predsednika Vladimira Putina.