Vakcinacija migranata u kampu Ušivak kod Sarajeva

Vakcinacija u kampu Ušivak, 29. septembar 2021.

U migrantskom kampu Ušivak u Hadžićima kod Sarajeva 29. septembra počela je vakcinacija protiv korona virusa punoljetnih migranata.

Svi migranti koji budu pristali na vakcinaciju će biti vakcinisani, a na raspolaganju su im vakcine AstraZeneca i Sinopharm.

Koordinator za vakcinaciju u Kantonu Sarajevo Ademir Spahić se nada velikom odzivu.

"Nadam se da će što veći odziv biti, kako bismo ih zaštitili, jer je uveliko četvrti talas korone krenuo, i bolnički kapaciteti su puni", upozorava Spahić.

Već su nam ranije stizali zahtjevi za vakcinama od samih migranata, kaže menadžerica kampa ispred Međunarodne organizacije za migracije (IOM), Azra Ibrahimović.

"Niko nije siguran dok svi nisu sigurni, i to nas je vodilo ka tome da i ovoj ranjivoj kategoriji obezbijedimo pristup vakcinaciji", kaže Ibrahimović.

RSE o pandemiji COVID-a 19

Priče, analize, foto i video zapisi o COVID-u 19.

Nadležni migrantima preporučuju AstraZenecu – jer vakcina kineske proizvodnje Sinopharm nije odobrena u Evropskoj uniji, kuda većina njih ide.

"Sretan sam što sam se vakcinisao. Prvo što mogu zaštititi sebe i druge, a sada mogu ući u bilo koju prostoriju, a mogu i prelaziti granicu, kao što planiram u budućnosti", rekao je Danijal Hozari iz Irana.

Emina Kurtagić Pepić, epidemiolog u Zavodu za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, ističe da su smješteni u kolektivnim centrima epidemiološki jedna od ključnih grupa, što se tiče transmisije virusa.

Od 30. septembra kreće vakcinacija migranata u kampu Blažuj.

Greška servera

Greška na serveru. Molimo obratite se timu sa podšku.

Molim koristite naš pretraživač kako biste pronašli traženi sadržaj

Pročitajte i ovo: Kretanje COVID-19 širom sveta