Više od 100.000 migranata prošlo kroz Srbiju u 2023.

Žandarmerija kontroliše migrante kod Subotice, na granici sa Mađarskom, septembar 2023.

Kroz Srbiju je prošlo 107.374 migranta tokom 2023. godine, saopštio je Komesarijat Srbije za izbeglice i migracije (KIRS).

Kako se navodi na sajtu KIRS-a, taj broj je za više od 12 odsto manji u odnosu na 2022. godinu.

"Migracije ne treba shvatati kao nešto loše što se dešava u društvu, samo je važno na pravi način upravljati njima", rekla je komesarka za izbeglice i migracije Nataša Stanisavljević.

Ona je dodala da su centri za prihvat migranata i centri za tražioce azila u Srbiji popunjeni manje od 50 odsto. Navela je da u 18 takvih centara širom zemlje boravi 2.700 osoba.

"Spremni smo da adekvatno reagujemo ukoliko dođe do povećanog broja migranata. Sada ih najviše dolazi iz Sirije, Pakistan, Avganistana i Maroka", rekla je Stanisavljević.

Ona je ocenila da Srbija ima human pristup prema migrantima i navela da su svi koji su prošli kroz prihvatne centre bili adekvatno zbrinuti, da su im bili omogućeni zdravstvena nega, obrazovanje, smeštaj, hrana i odeća.

Krajem 2023. Savet Evrope i Evropski parlament dogovorio je promenu migrantske politike Evropske unije, čiji ključni momenti su ubrzavanje procedure odlučivanja na granicama, šira primena koncepta sigurne zemlje tranzita i definisan način postupanja u kriznim situacijama.

Pročitajte i ovo: EU dogovorila nova pravila za azil i migracije, organizacije za ljudska prava razočarane