Mičel: SAD podržavaju Atinu i Skoplje u traženju rešenja

Ves Mičel i Zoran Zaev u Skoplju

“Sjedinjene Američke Države podržavaju napore Skoplja i Atine da nađu rešenje o sporu oko imena Makedonije. Makedonija je napravila velike korake napred u angažovanju u pregovorima i ovo je odlična mogućnost da se dođe do rešenja”, rekao je u Skoplju pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Ves Mičel kome je ovo prva poseta regionu posle preuzimanja funkcije.

Mičel je na zajedničkoj pres konferenciji sa makedonskim premijerom Zoranom Zaevim na novinarsko pitanje da li će se Vašington direktno uključiti u pregovore o imenu, rekao da oni jesu uključeni i da će to nastaviti da budu.

„Mislim da trebamo učiti na prošlim iskustvima i da trebamo uzeti u obzir tajming i prirodu naše uloge u ovim uslovima. Mogu vas uveriti da imamo veoma aktivan interes, strateški i politički, o svim principima na Balkanu iz perspektive NATO-a i EU. Vi ćete videti snažnu posvećenost SAD-a u ovom procesu, kao i moju posvećenost u pomaganju obe strane. Istovremeno, znamo da je jedino trajno rešenje ono koje će dogovoriti obe strane međusobno“, rekao je Mičel.

Trajno rešenje je ono koje će dogovoriti obe strane međusobno: Ves Mičel

Premijer Zaev je, po pitanju rešavanja spora o imenu, izrazio zadovoljstvo što je proces ušao u finalnu fazu i potvrdio jasnu spremnost za vođenje pravog dijaloga. "Nastavićemo pregovore, a ako ima problema, ponovo očekujemo pomoć od naših prijatelja na principijelan način", dodao je. Nacrt sporazuma, koga će kako se očekuje, naredne sedmice u Skoplje doneti grčki ministar spoljnih poslova Nikos Kodzijas, će po rečima Zaeva biti iskorišćen u procesu ukoliko je od pomoći, ali ključan proces je onaj koji se vodi u okvirima UN, rekao je premijer Makedonije.

„Proces je pod rukovodstvom UN, a medijator Metju Nimic je jedan od najupućenijih u suštinu ovog problema. Dve strane su dogovorile da svaki dokument koji dolazi sa bilo koje strane, a bio bi od pomoći, vredi biti pogledan. Važno je ono što dolazi od medijatora, jer su obe strane saglasne da se proces mora nastaviti pod rukovodstvom UN, pošto nam svima treba da proces bude verifikovan u UN preko rezolucije i glasanja“, rekao je Zaev.

Makedonski premijer se zahvalio podršci Vašingtona u vezi integracija u EU i NATO-u, dodajući da Makedonija očekuje da u aprilu dobije čistu preporuku o početku pregovora od strane Evropske Komisije, a u junu odluku o njihovom početku, kao i da postane 30-ta zemlja članica Alijanse na samitu u julu.

Mičel je u Skoplje došao iz Prištine, a zatim svoju turneju po balkanskim zemljama nastavlja posetom Beogradu.