Međunarodni sud pravde naložio Rusiji da obustavi vojne operacije u Ukrajini

Sudija Joan Donoghue na velikom ekranu u Međunarodnom sudu pravde dok čita odluku na osnovu zahteva Ukrajine, Hag, 16. mart 2022.

Međunarodni sud pravde (MSP) naložio je u sredu, 16. marta, Ruskoj Federaciji da obustavi vojne operacije u Ukrajini.

„Ruska Federacija će odmah suspendovati vojne operacije koje je započela 24. februara na teritoriji Ukrajine“, do konačne odluke u slučaju, rekla je sudija Joan Donoghue u Međunarodnom sudu pravde u Hagu.

Sud je dodao da Rusija takođe mora da obezbedi da druge snage pod njenom kontrolom ili koje podržava Moskva ne nastave vojnu operaciju.

Iako su odluke suda obavezujuće, on nema direktna sredstva za njihovo sprovođenje i u retkim slučajevima u prošlosti, zemlje su ih ignorisale.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je nakon objavljivanja odluke rekao da je ovo pobeda za Ukrajinu.

„Ukrajina je odnela potpunu pobedu u sporu protiv Rusije pred Međunarodnim sudom pravde. MSP je naredio da se odmah zaustavi invazija. Naredba je obavezujuća po međunarodnom pravu. Rusija se mora odmah povinovati. Ignorisanje naređenja će još više izolovati Rusiju", napisao je Zelenski na Twiteru.

Pročitajte i ovo: Ukrajinci tvrde da je oslobođena cijela kijevska regija, evakuisano 4.200 ljudi na istoku zemlje

Ukrajina je podnela tužbu ubrzo nakon što je ruska invazija počela 24. februara, rekavši da je opravdanje Rusije, da je delovala da spreči genocid u istočnoj Ukrajini, neosnovano.

Ukrajina je na saslušanjima rekla da ne postoji pretnja genocidom u istočnoj Ukrajini, a Konvencija UN-a o genocidu iz 1948. godine, koju su obe zemlje potpisale, ne dozvoljava invaziju da spreči invaziju.

Ruski predsednik Vladimir Putin opisao je invaziju kao "specijalnu vojnu akciju" potrebnu "da zaštiti ljude koji su bili podvrgnuti maltretiranju i genocidu" – što znači one kojima je prvi ili jedini jezik ruski – u istočnoj Ukrajini.

Rusija je saopštila da je preskočila ročišta Svetskog suda 7. marta "u svetlu očiglednog apsurda tužbe".

Međutim, Moskva je podnela pisani dokument sudu u kojem kaže da MSP ne bi trebalo da nameće nikakve mere.

Rusija je tvrdila da Putinova upotreba reči "genocid" ne znači automatski da svoje postupke zasniva na Konvenciji o genocidu. Bez spora oko tumačenja ugovora, sud nema nadležnost, tvrdi Rusija.

U hitnoj situaciji sud može da odredi hitne mere za nekoliko dana, čak i pre nego što odluči o tome da li je nadležan za predmet. To obično traje mnogo meseci, dok odluke o meritumu slučaja traju godinama.