Srbija upućuje najviše zahteva Meti za podatke o korisnicima

Ilustrativna fotografija

Od svih država Zapadnog Balkana, Srbija upućuje najveći broj zahteva kompaniji Meta za uvid u podatake o korisnicima društvenih mreža Fejsbuk (Facebook) i Instagram, pokazuju najnoviji podaci.

Meta, matična kompanija društvenih mreža Fejsbuk i Instagram, od 2013. godine na svom sajtu na svakih šest meseci objavljuje izveštaje o transparentnosti, koji obuhvataju i zahteve državnih institucija za deljenje podataka.

Države traže podatke od kompanije Meta u sklopu zvaničnih istraga. Većina ovih zahteva odnosi se na krivične predmete, kao što su pljačke ili otmice.

Najčešće se traže osnovne informacije, kao što su ime, datum registracije i dužina korišćenja društvene mreže.

Pored toga, države mogu tražiti i evidenciju IP adresa ili sadržaj samog naloga.

"Za svaki zahtev koji primimo pažljivo proveravamo da li je pravno zadovoljavajući. Možemo da ih odbijemo ili zahtevamo više detalja o njima, ako su preširoki ili nejasni", stoji na sajtu Mete.

Srbija je i u 2021. i u 2022. godini kompaniji Meta uputila najveći broj zahteva u poređenju sa drugim državama u okruženju.

Prethodne godine je to najmanje puta učinila Crna Gora, dok je 2021. najmanje zahteva uputilo Kosovo.

Više sadržaja

Kada je reč o globalnoj statistici, države su kompaniji Meta prethodne godine uputile preko 476 hiljada zahteva, što je za 51 hiljadu više nego u 2021. godini, kada je taj broj bio nešto više od 425 hiljada.

Na Zapadnom Balkanu Srbija prednjači i kada je reč o zahtevima za hitno postupanje, iako se broj takvih zahteva u 2022. godini smanjio u odnosu na godinu ranije.

Najmanje ovakvih zahteva – samo jedan, prethodne godine je uputila Severna Makedonija.

Više sadržaja

Kompanija Meta ne deli sve podatke koje države traže u svojim zahtevima, već deo odbija ili ih vraća na dopunu.

Međutim, u svom izveštaju o transparentnosti objavljuje i koji je procenat traženih informacija zapravo podeljen. U ovu statistiku ulaze slučajevi u kojima je kompanija Meta dala bilo kakvu informaciju o korisniku na zahtev vlade neke države.

U prethodnoj godini najveću stopu zahteva koji su delimično ili u potpunosti ispunjeni u regionu imala je Hrvatska, i to preko 85 odsto, dok je Srbija prati sa 10 odsto manje.

Najmanji nivo ispunjenosti zahteva imalo je Kosovo – 19 odsto.

Više sadržaja

Zahtevi država mogu da se odnose i na naloge na društvenim mrežama kompanije Meta.

Tako je u 2022. godini broj naloga koji su bili predmet zahteva država upućenih kompaniji Meta za informacije o korisnicima u regionu bio najveći u slučaju Srbije.

Do 12 puta manji broj i najmanji u regionu imala je Crna Gora.

Više sadržaja

Na svetskom nivou ukupan broj korisnika ili naloga za koje su države tražile podatke porastao je sa 716 hiljada na skoro 828 hiljada.

Izveštaje o transparentnosti ranije je objavljivala i kompanija Tviter (Twitter) – društvena mreža koja je od oktobra 2022. u vlasništvu Ilona Maska (Elon Musk), milijardera i osnivača SpaceX-a.

Tviter je, međutim, poslednji izveštaj o transparentnosti objavio za period od jula do decembra 2021. godine.