Meloni se založila za jačanje odnosa sa Kinom tokom posete Pekingu

Italijanska premijerka Đorđa Meloni i kineski premijer Li Ćiang tokom susreta u Pekingu, 28. jula 2924.

Italijanska premijerka Đorđa Meloni sastala se u ponedeljak, 29. jula, sa kineskim liderom Si Đinpingom, nakon što je obećala da će "ponovno pokrenuti" veze zategnute povlačenjem njene zemlje iz inicijative Pekinga "Pojas i put" krajem prošle godine.

Meloni je u subotu doputovala u Peking u svoju prvu posetu Kini otkako je preuzela dužnost pre skoro dve godine.

Si se založio da obe zemlje posmatraju bilateralne odnose iz dugoročne perspektive i zajedno rade u međunarodnim poslovima.

"Postoji rastuća nesigurnost na međunarodnom nivou i mislim da je Kina neizbežno veoma važan sagovornik za rešavanje svih ovih pitanja“, rekla je ona Siju.

Meloni je rekla da veruje da bi Italija mogla da igra važnu ulogu u odnosima Kine sa Evropskom unijom usred eskalacije trgovinskih tenzija između 27-članog bloka i druge po veličini svetske ekonomije.

On se nada da će "biti stvoreni što uravnoteženiji trgovinski odnosi".

EU je zaoštrila svoju trgovinsku politiku zbog zabrinutosti da bi kineski razvojni model fokusiran na proizvodnju mogao da preplavi evropsko tržište jeftinom robom jer kineske firme žele da pojačaju izvoz usred slabe domaće tražnje.

Evropska komisija je ovog meseca potvrdila da će uvesti preliminarne tarife do 37,6 odsto na uvoz električnih vozila proizvedenih u Kini, podižući tenzije sa Pekingom.

Kineski zvaničnici upozorili su na mogući trgovinski rat, ukoliko Brisel ne povuče ovu odluku.

Peking takođe lobira kod zemalja članica EU da se usprotive većim tarifama na električna vozila kineske proizvodnje na oktobarskom glasanju, iako su Italija, Španija i Francuska nagovestile da će podržati tarife.

Na sastanku sa premijerom Li Ćiangom u nedelju, ona je rekla da će poseta "ponovno pokrenuti našu bilateralnu saradnju".

Oni su potom potpisali zajednički italijansko-kineski akcioni plan u kojem je naglašena važnost "osiguranja da komercijalni odnosi budu uravnoteženi i obostrano korisni".

Prema dokumentu, to znači da "kompanije mogu da rade pod jednakim uslovima u duhu fer konkurencije i slobodne trgovine".

Tokom razgovora, Li je rekao da Peking želi da podstakne odnose sa Italijom u "zrelijem i stabilnijem pravcu", navodi kineska državna novinska agensija Sinhua.

Vlada Đorđe Meloni je donela odluku u decembru o povlačenju iz kineske inicijative Pojas i put, kao jedina članica G7 koja je pristupila ovom projektu.

Vaš browser nepodržava HTML5

Zašto se Italija povlači iz 'Pojasa i puta'?

Pre stupanja na dužnost, Meloni je rekla da je pridruživanje inicijativi 2019. godine - centralnom stubu Sijevog nastojanja da proširi uticaj Kine na inostranstvo -- bila "greška".

Italijanski neobavezujući memorandum o razumevanju sa Kinom nakon pridruživanja Pojasu i putu sadržao je široke obaveze za saradnju u logistici, infrastrukturi, finansijama i životnoj sredini.

Ali detalji su bili oskudni, a nedostatak transparentnosti podstakao je nepoverenje među saveznicima Italije.

Melonijeva administracija je od tada nastojala da popravi odnose sa Kinom, drugim najvećim trgovinskim partnerom Italije van EU posle Sjedinjenih Država.

Govoreći zajedno sa Lijem na italijansko-kineskom poslovnom forumu u nedelju, Meloni je rekla da želi da osigura da "naši komercijalni odnosi budu sve pravedniji i korisniji za sve".

Izvor: AFP, Rojters