Sporazum o migrantskim centrima u Albaniji je model za druge EU zemlje, poručila Meloni

Italijanska premijerka Đorđa Meloni i albanski premijer Edi Rama tokom posjete gradilištu centra za migrante u Šenđinu, Albanija, 5. jun 2024.

Premijerka Italije Đorđa (Giorgia) Meloni posjetila je u srijedu dva centra za prihvat i smještaj imigranata u Šenđinu i Đaderu na sjeverozapadu Albanije.

U tim centrima, prema sporazumu koji su Tirana i Rim potpisali u novembru prošle godine, biće smješteni tražioci azila uhvaćeni u Sredozemnom moru. Oni će u centrima, koje će voditi Italija, boraviti dok se njihovi zahtjevi ne obrade.

Meloni je 5. juna na zajedničkoj konferenciji za medije sa svojim albanskim kolegom Edijem Ramom, rekla da sporazum "služi kao model drugim državama Evropske unije", uprkos kritikama opozicije u obje zemlje.

Pročitajte i ovo: Plan Meloni za slanje migranata u Albaniju, rješenje ili novi problem za EU

"Ilegalna imigracija je zabrinjavajuća pojava u EU. Nijedna država ne može da se s tim sama nosi, već je potrebna pomoć drugih zemalja Evropske unije, ali i onih izvan EU. Ne preostaje nam ništa drugo nego da ojačamo tu saradnju", rekla je Meloni.

Kako je ranije najavljeno, Italija će finansirati uspostavljanje prihvatnih centara u Šenđinu i Đaderu, a platiće troškove bezbjednosti i medicinske njege za migrante.

Opozicija u Albaniji usprotivila se sporazumu, rekavši da mu nedostaje transparentnosti.

Meloni je dodala da je 15 zemalja EU već potpisalo i poslalo apel Evropskoj komisiji u kojem traže da se slijedi taj primjer.

"Čak i sama Njemačka vlada, njen ministar unutrašnjih poslova, savjetovao je da se slijedi ovaj model", dodala je Meloni.

Rama je rekao da Albanija ima posebne odnose s Italijom i da je to razlog zašto je s njom sklopila sporazum za imigrante.

Italijanska premijerka Đorđa Meloni i njen albanski kolega Edi Rama tokom zajedničke konferencije za medije u Šenđinu, 5. juna 2024.

Rekao je da je Albanija "odbila takve zahtjeve" drugih zemalja.

"Imamo tu priliku i možemo je iskoristiti samo s Italijom iz 1001 razloga. Hoće li uspjeti ili ne, vrijeme će pokazati, ali ovo je dogovor od srca, a ne na temelju proračuna", rekao je Rama.

Prema sporazumu, u početku se očekuje smještaj oko 3.000 ljudi, dok bi se godišnje protok useljenika mogao popeti na 36.000.

Prihvatni centar za migrante u Šenđinu

U prihvatnom centru za imigrante u Šenđinu radovi su završeni u utorak naveče, dok se u onom u Đaderu radovi nastavljaju.

Meloni je rekla da će oba centra biti operativna od 1. avgusta.