Meksiko prekida veze s Ekvadorom posle upada policije u njegovu ambasadu u Kitu

Ekvadorska policija u meksičkoj ambasadi, Kito, 5. april 2024.

Ekvadorske policija upala je u petak u meksičku ambasadu u Kitu da bi uhapsila bivšeg potpredsednika Horhea Glasa (Jorkge) koji se tamo sklonio, što je navelo Meksiko da prekine diplomatske odnose s Ekvadorom.

Na fotografijama AFP-a mogu se videti specijalne policijske snage ispred ambasade, ali i kako se jedan policajac penje uza zid.

Meksički predsednik Andres Manuel Lopez Obrador rekao je da su ekvadorske vlasti "nasilno ušle" u zgradu da uhapse Glasa.

"Ovo je flagrantno kršenje međunarodnog prava i suvereniteta Meksika", naveo je on na mreži X.

Ministarka spoljnih poslova Meksika Alisija Barsena (Alicia) je kasnije napisala na X da "s obzirom na flagrantno kršenje Bečke konvencije o diplomatskim odnosima i povrede koje je pretrpelo meksičko diplomatsko osoblje u Ekvadoru, Meksiko najavljuje hitan prekid diplomatskih odnosa sa Ekvadorom".

Ona je dodala da će meksičko diplomatsko osoblje odmah otići iz Ekvadora i tražila od vlasti Kita da "ponudi neophodne garancije" za njihovo kretanje.

Meksiko se prethodno u petak žalio na "uznemiravanje" zbog pojačanog prisustva policije ispred ambasade u Kitu.

Bivši potpredsednik Ekvadora – koji je služio pod levičarskim predsednikom Rafaelom Koreom (Correa) – potražio je utočište u meksičkoj ambasadi prošlog decembra pošto su vlasti izdale nalog za njegovo hapšenje zbog navodne korupcije.

Njegov zahtev za azil zvanično je odobren u petak, što je razgnevilo vlasti u Kitu i produbilo diplomatski spor između dve latinoameričke zemlje.

Vlada ekvadorskog predsednika Daniela Noboe nazvala je taj potez "nezakonitim činom".

Meksiko je saopštio da je Glasu dao politički azil "posle temeljne analize" situacije.

Pres služba predsednika Ekvadora saopštila je da je Glas "večeras uhapšen".

Lokalni mediji su prikazali Roberta Kanseka (Canesco), šefa meksičke diplomatske misije, kako trči iza vozila za koja se veruje da prevoze Glas sa lokacije, vičući: "Ovo je nečuveno!"

Pročitajte i ovo:

Predsjednik Ekvadora proglasio rat narko-bandama u jeku porasta nasiljaNaoružane osobe upale u ekvadorsku televiziju tokom programa uživo

Agenti su sprečili Kanseka da priđe jednom od automobila i u borbi koja je usledila vidi se kako pada na zemlju.

Ekvador je prethodno u petak naveo da prema međunarodnim konvencijama "nije legalno davati azil osobama koje su osuđene ili procesuirane za uobičajene zločine i pred nadležnim redovnim sudovima".

Lopez Obrador je iznervirao Kito dan pre nego što je Meksiko odobrio zahtev za azil izjavama u kojima je izjednačeno političko nasilje u dve zemlje.

Pročitajte i ovo: Novi podsednik na nasilje bandi pred predsedničke izbore u Ekvadoru

On je u sredu uporedio nasilje pred izbore 2023. u Ekvadoru u kojem je ubijen predsednički kandidat, i zločina u Meksiku uoči parlamentarnih i predsedničkih izbora 2. juna.

Lopez Obrador je rekao da su nasilje i "manipulacija" nekih medija izazvali pad popularnosti levičarske kandidatkinje Luise Gonzalez i uspon Noboe.

Vlada Ekvadora kritikovala je njegovu izjavu navodeći da je uvredljiva i navela da je zemlja još uvek u "žalosti" za ubijenim kandidatom Fernandom Viljavisensijem (Villavicencio), žestokim protivnikom korupcije.

Glas je pušten iz zatvora u novembru nakon što je odslužio kaznu za korupciju u velikom skandalu u koji je umešan brazilski građevinski gigant Odebrecht.

On se suočava sa još jednim nalogom za hapšenje zbog navodnog preusmeravanja sredstava koja su bila namenjena za rekonstrukciju posle razornog zemljotresa 2015. godine.

Izvor: AFP