Ministarstvo prosvete Srbije oduzelo dozvolu Univerzitetu Megatrend

Zgrada Univerziteta Megatrend u Novom Beogradu

Ministarstvo prosvete Srbije saopštilo je u četvrtak da je oduzelo dozvolu za rad privatnom Univerzitetu Megatrend u Beogradu.

Kako se navodi u saopštenju, Ministarstvo je 26. avgusta donelo rešenje sa ovom odlukom na osnovu dopisa Nacionalnog tela za akreditaciju i obezbeđenje kvaliteta u visokom obrazovanju koje je obavestilo Ministarstvo prosvete da se odbacuje zahtev Univerziteta Megatrend za novu redovnu akreditaciju.

U skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju, ministar prosvete će na predlog Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje u roku od 30 dana od dana prestanka rada ustanove, doneti akt kojim se obezbeđuje završetak studija studentima ove visokoškolske ustanove, navodi se u saopštenju.

Prema članu 53 Zakona o visokom obrazovanju, propisano je da za zatečene studente, u skladu sa uspostavljenim obligacionim odnosima između studenata i navedene visokoškolske ustanove, snosi visokoškolska ustanova kojoj je oduzeta dozvola za rad, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Ministarstvo podseća da, prema zakonu, visokoškolska ustanova kojoj je oduzeta dozvola za rad može da podnese zahtev za izdavanje nove dozvole za rad po isteku roka od godinu dana od ukidanja dozvole.

Privatni Univerzitet Megatrend godinama je bio izvor afera. Juna 2014. godine grupa profesora iz Londona analizirala je doktorski rad tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića i iznela sumnje da je reč o plagijatu.

Pročitajte i ovo: Slučaj Megatrend: Ostavka rektora, ostaju sumnje u doktorat ministra policije

Iste godine je i tadašnji rektor tog privatnog univerziteta Mića Jovanović podneo ostavku, nakon što je otkriveno da nikad nije doktorirao na Londonskoj školi ekonomije, što je do tada tvrdio.

Jovanović, koji važi za čoveka bliskog sadašnjim vlastima ne tako davno je u medijima govorio da gotovo 50 odsto funkcionera vladajuće koalicije Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije studirao na njegovom Univerzitetu.

Osim političara, pohađali su ga i pohađaju estradne zvezde i ličnosti ovdašnjeg džet seta. Megatrend se 2018. godine reklamirao kao univerzitet na kojem je moguće steći zvanje diplomiranog disk-džokeja.

Vaš browser nepodržava HTML5

Marko Nastić, nediplomirani DJ