Meg Ryan dobit će Počasno Srce Sarajeva 30. Sarajevo Film Festivala

Meg Ryan, New York, SAD, 6. maja 2024.

U znak priznanja za izvanredan doprinos filmskoj umjetnosti, glumica Meg Ryan dobit će priznanje Počasno Srce Sarajeva na 30. Sarajevo Film Festivalu koji se održava od 16. do 23. augusta.

Kako je saopćio Sarajevo Film Festival, "hollywoodska zvijezda poznata po svestranosti i prirodnom šarmu u svakoj ulozi koju igra, Ryan će predstaviti posebnu projekciju svoje hit romantične komedije iz 1998. godine Imaš poruku".

Poznata glumica će u otvorenom kinu Metalac pozdraviti publiku na istom mjestu gdje je ovaj film prikazan prije 25 godina, na 5. Sarajevo Film Festivalu, 1999. godine.

"Meg Ryan će održati masterclass koji će moderirati nagrađivani bh. redatelj Danis Tanović, dobitnik Oscara za film Ničija zemlja. Masterclass će biti posebna prilika za uvid u ključne aspekte karijere Meg Ryan i njezin novi film What Happens Later, koji će biti prikazan na Festivalu", navodi se.

Romantična komedija koju je Ryan režirala, napisala scenarij i u kojoj glumi s Davidom Duchovnyjem, What Happens Later produkcijske kuće Bleecker Street Media, njezino je drugo redateljsko djelo, nakon filma Ithaca iz 2015.

"Meg Ryan osvojila je naša srca na prvi pogled. Ne samo da nas je sve očarala svojim nezaboravnim izvedbama, već je dokazala i svoju vještinu iza kamere kao redateljica i scenaristica. Čast nam je dodijeliti joj Srce Sarajeva", rekao je direktor Sarajevo Film Festivala, Jovan Marjanović.

Meg Ryan je stekla široko priznanje za komičnu privlačnost u svojoj prvoj ulozi nominiranoj za Zlatni globus, kao Sally Albright u filmu Kad je Harry sreo Sally, u režiji Roba Reinera i po scenariju Nore Ephron.

Nastavila je glumiti u romantičnoj komediji Nore Ephron Nesanica u Seattleu, u kojoj je glumila s Tomom Hanksom, što joj je donijelo drugu nominaciju za Zlatni globus.

Njezina posljednja suradnja s Ephron i Hanksom bila je romantična komedija Imaš poruku, koja je Ryan ponovno donijela međunarodno priznanje i treću nominaciju za Zlatni globus.

Počasno Srce Sarajeva ustanovljeno je 2005. godine s ciljem odavanja priznanja pojedincima za izuzetan doprinos afirmaciji i razvoju filmske industrije te podršci i razvoju Sarajevo Film Festivala.