Međunarodni dan joge

Vježbači joge na Međunarodnom danu joge na stadionu Kalinga u Bhubaneswaru, Indija, 21. juna 2024.

Joga (yoga), drevna indijska praksa samorazvoja, ušla je 2016. godine na spisak nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a.

Vježbač joge u velikoj sesiji u pećinama Batu, Malezija, 21. juna 2024.

Riječ joga je izvedena iz sanskritskog korijena "yuj", što znači "pridružiti se", "upregnut" ili "ujediniti se", a obično se shvata kao terapija ili sistem vježbanja za zdravlje i fitnes.

Vježbač jogu u sesiji u Hajderabadu, Indija, 21. juna 2024.

"Joga se odnosi na harmonizaciju sebe sa univerzumom. To je tehnologija usklađivanja individualne geometrije sa kosmičkom, kako bi se postigao najviši nivo percepcije i harmonije", navela je Ambasada Indije u Srbiji.

Vježnači joge u sesiji u hramu Kamakhya u Guwahatiju, Indija, 21. juna 2024.

Joga ne pridržava nijedne određene religije, sistema vjerovanja ili zajednice, već joj se pristupa kao tehnologiji za unutrašnje blagostanje, navela je Ambasada Indije u Srbiji.

Muslimanke učestvuju u sesiji joge povodom Međunarodnog dana joge, u Hyderabadu, Indija, 21. juna 2024.

Vježbač joge u sesiji u vrtovima Lodhi na Međunarodni dan joge, u Nju Delhiju, Indija 21. juna 2024.

Jogijske prakse za zdravlje i dobrobit, Joga sadhane (vježbe) koje se široko praktikuju su: Jama, Nijama, Asana, Pranajama, Pratjahara, Dharana, Dhyana (Meditacija), Samadhi /Samjama, Bandhas i Mudras, Šat-karmas, Jukta-ahara, Jukta karma, Mantra japa i druge.

Žene izvode jogu ispred statue hinduističkog boga Murugana na 10. Međunarodni dan joge u pećinama Batu, Malezija, 21. juna 2024.

Ljudi izvode jogu ispred spomenika gradske baštine Victoria Memorijal povodom Međunarodnog dana joge u Kalkuti, Indija, 21. juna 2024.

Vježbači i ljubiotelji joge u sesiji u Džakarti, Indonezija, 21. juna 2024.

Vježbači joge u sesiji ispred spomenika Gateway of India na Međunarodni dan joge u Mumbaiju, Indija, 21. juna 2024.