U Mađarskoj stupio na snagu kontroverzni 'anti-LGBT' zakon

Protest protiv 'anti-LGBT zakona' u Budimpešti (14. juni 2021.)

Kontroverzni zakon koji zabranjuje materijale koji bi se mogli smatrati promocijom homoseksualnosti ili promjene roda maloljetnicima stupio je na snagu u Mađarskoj 7. jula, uprkos tome što mnoge države članice EU zagovaraju jednaka prava lezbijki, homoseksualaca, biseksualaca i transrodnih osoba (LGBT).

Mađarski parlament je prošlog mjeseca usvojio zakon koji zabranjuje "prikazivanje ili promociju" homoseksualnosti ili promjene spola u televizijskim emisijama, filmovima i programima seksualnog obrazovanja djeci u školama.

Kritičari su zakon oštro kritizirali kao napad na prava LGBT osoba, rekavši da stigmatizira seksualne manjine i nastoji ugušiti diskurs o seksualnoj orijentaciji.

Protesti protiv zakona održani su prošlog mjeseca u Budimpešti, a neki čelnici EU uputili su oštre riječi premijeru Viktoru Orbanu tokom samita prošle sedmice.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron i holandski premijer Mark Rutte smatraju da bi Orban trebao ili podržavati vrijednosti EU ili da Mađarsku udalji iz Unije.

Vaš browser nepodržava HTML5

Napad na novinare i LGBT aktiviste u Tbilisiju

Uoči samita, lideri 17 članica EU potpisali su pismo u kojem osuđuju bilo koji oblik diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije, rekavši da su "poštovanje i tolerancija srž europskog projekta". Iako se u pismu Mađarska nije izričito spominjala, bilo je očito na koga se odnosi, piše Engleski servis Radija Slobodna Europa (RSE).

Grupa od 13 zemalja EU, uključujući Njemačku, Holandiju, Švedsku, Francusku, Belgiju, Luksemburg i Irsku, otišla je još dalje, osuđujući Mađarsku zbog zakonskih promjena.

Uz to, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen koristila se neobično grubim jezikom, nazivajući zakon "sramotnim" i rekavši da izvršna vlast EU razmatra pravne akcije jer krši temeljne vrijednosti Unije.

Samo su Poljska i Slovenija podržale Orbana u vezi s zakonom.

Možda vas zanima Udruživanje krajnjih desničara i budućnost evropske demokratije

Viktor Orban tvrdi da se zakon ne protivi homoseksualnosti, a njegova desničarska vlada, kojoj slijede izbori sljedeće godine, inzistira da je zakon neophodan kako bi se osiguralo da seksualno obrazovanje djece mlađe od 18 godina bude isključivo u domeni roditelja.

Orban je optužio europske čelnike da se u kritikama zakona ponašaju poput "kolonijalisti".

"Žele diktirati koji zakoni bi trebali stupiti na snagu u drugoj zemlji. Žele nam reći kako da živimo svoj život i kako se ponašati", rekao je.

U komentarima na javnom radiju Orban je kazao da je kritika rezultat "loših refleksa izazvanih njihovom europskom kolonijalističkom prošlošću".