Talijanski tužitelji traže da se dopremijer osudi na šest godina zatvora

Matteo Salvini i Georgia Meloni tokom glasanja o povjerenju Vladi Italije 26. 10. 2022.

Talijanski tužitelji u subotu su zatražili šestogodišnju zatvorsku kaznu za Mattea Salvinija, krajnje desničarskog zamjenika talijanske premijerke, jer je spriječio iskrcavanje migranata u jednoj od luka u zemlji 2019. godine, javio je AFP.

Salviniju, partneru u koaliciji premijerke Giorgie Meloni, sudi se zbog navodnog lišavanja slobode i zlouporabe položaja jer je sedmicama držao 147 migranata na moru na brodu koji vodi dobrotvorna organizacija Open Arms.

"Tužiteljstvo je zatražilo da bivši ministar unutarnjih poslova Salvini bude osuđen na šest godina", rekao je Arturo Salerni, odvjetnik Open Armsa, za AFP, dok se "dugo i teško suđenje" bliži kraju.

Presuda u suđenju koje je počelo u oktobru 2021. mogla bi biti izrečena sljedeći mjesec, rekao je. Salvini bi se mogao žaliti na svaku odluku.

Pročitajte i ovo: Počelo suđenje Salviniju zbog blokade iskrcavanja migranata

Salvini nije bio prisutan.

"Šest godina zatvora zbog blokiranja dolazaka i obrane Italije i Talijana? Ludilo. Braniti Italiju nije zločin", napisao je na Facebooku, piše AFP

Premijerka Meloni je također kritizirala tužitelje.

"Nevjerojatno je da ministar Talijanske Republike riskira šest godina zatvora zbog obavljanja svog posla braneći nacionalne granice, kao što zahtijeva mandat koji su dobili od njezinih građana", napisala je premijerka na X-u.

Ukratko, tužitelj Geri Ferrara rekao je sudu u Palermu na Siciliji da postoji "jedno ključno načelo koje nije sporno".

"Između ljudskih prava i zaštite državnog suvereniteta, ljudska prava su ta koja moraju prevladati u našem, na sreću, demokratskom sustavu", rekao je.

Brod je bio "zaglavljen" na moru gotovo tri sedmice prije nego što je migrantima konačno dopušteno da se iskrcaju na otok Lampedusa nakon sudskog naloga.

Članovi Open Armsa posvjedočili su da je tjelesno i psihičko stanje migranata dosegnulo kriznu točku jer su sanitarni uvjeti na brodu postali strašni, uključujući izbijanje šuge.

Pročitajte i ovo: Sporazum o migrantskim centrima u Albaniji je model za druge EU zemlje, poručila Meloni

Salvini, ministar unutarnjih poslova u to vrijeme, svjedočio je u januaru da je shvatio da "situacija nije ugrožavajuća" na brodu.

"POS (sigurna luka) trebao je biti osiguran odmah i bez odgode", rekla je tužiteljica Marzia Sabella u subotu, prema izvješćima talijanskih medija na koje se pozvao AFP.

"Odbijanje da se to učini bilo je kršenje pravila, nije bilo u skladu s vladinim planom", a Salvinijeve 'odluke' doveli su do kaosa", rekla je.

Populist poznat po politici "Talijani na prvom mjestu", Salvini je opetovano koristio napade protiv ilegalne imigracije kako bi ojačao svoj politički kapital, piše AFP.

Godine 2019., služeći pod premijerom Giuseppeom Conteom, proveo je politiku "zatvorenih luka" prema kojoj je Italija odbijala ulazak humanitarnim brodovima koji spašavaju migrante koji su se nasukali dok su prelazili Sredozemlje.

Naveo je to kao oštru mjeru protiv trgovaca ljudima koji upravljaju brodovima između Sjeverne Afrike i Italije te Malte, najsmrtonosnijeg migrantskog prijelaza na svijetu.

Veći dio suđenja bio je usredotočen na utvrđivanje jesu li donošenje odluka i odgovornost u slučaju na Conteovoj vladi ili samo na Salviniju.

Salvini se već suočio sa sličnim suđenjem. Optužen je da je odbio dopustiti da se 116 migranata iskrca s broda talijanske obalne straže u julu 2019.

No, sud u Cataniji je odbacio optužbe 2021. godine.

Pročitajte i ovo: Kritike i izazovi usvojene reforme zakona EU o migrantima i azilu