Produžen pritvor ocu maloletnika osumnjičenog za ubistva u Ribnikaru

Zgrada Višeg suda u Beogradu, ilustrativna fotografija

Viši sud u Beogradu je 21. oktobra produžio pritvor Vladimiru Kecmanoviću, ocu maloletnog K. K. koji je izvršio masovno ubistvo u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", 3. maja 2023. u Beogradu.

Krivično vanpretresno veće Višeg suda u Beogradu je donelo rešenje kojim je Kecmanoviću produžen pritvor, koji može trajati najduže 60 dana, saopštio je taj sud.

Na sajtu Višeg suda piše i da se Kecmanoviću na teret stavlja "teško delo protiv opšte sigurnosti".

Pritvor mu je produžen "usled postojanja okolnosti koje ukazuju da će u slučaju boravka na slobodi u kratkom vremenskom periodu ponoviti krivično delo" kao i s obzirom na to da se osnovano sumnja da je izvršio krivično delo za koje je propisana kazna zatvora preko deset godina.

Pročitajte i ovo: U Beogradu završeno svedočenje maloletnika zbog masovnog ubistva u 'Ribnikaru'

Kako je navedeno, način izvršenja i težina posledica tog krivičnog dela doveli su do uznemirenja javnosti koje može ugroziti nesmetano i pravično vođenje krivičnog postupka.

Trinaestogodišnji učenik Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" je 3. maja 2023. očevim pištoljem ubio devetoro vršnjaka i čuvara škole. Ranio je još petoro učenika i nastavnicu.

Maloletni K.K. sve vreme, otkad je počinio masovno ubistvo, nalazi se na psihijatrijskoj klinici, iz koje je doveden na saslušanje u Specijalni sud.

Viši sud u Beogradu potvrdio je novembra 2023. optužnicu protiv roditelja dečaka koji je počinio masakr, a suđenje je počelo u januaru 2024.

Otac je sve vreme u pritvoru, a majci je pre godinu dana određena zabrana prilaska i komuniciranja sa sinom, koja je i dalje na snazi. Optuženi su i vlasnik i instruktor streljačkog kluba u koji je maloletni učenik, prema optužnici, sa ocem učio da puca.

Napadač nije odgovoran pred zakonom, jer u momentu izvršenja napada imao manje od 14 godina.

Pročitajte i ovo: Hod u mestu: Godišnjica masovnog ubistva u Ribnikaru