Ukrajina tvrdi da je podrška zemalja G7 ključna ukoliko rat potraje

Ukrajinski ministar financija Serhiy Marchenko, 12. maj 2022.

Novi međunarodni paket ekonomske podrške, u iznosu od 115 milijardi dolara, vraća Ukrajini samopouzdanje da može prevladati u borbi protiv ruske invazije.

Izjavio je to ukrajinski ministar financija Serhiy Marchenko u subotu, 15. aprila.

Marchenko je rekao da su ga ministri financija G7 uvjerili tokom ovosedmičnih sastanaka Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke u Washingtonu da će podržavati Ukrajinu koliko god bude potrebno.

Naveo je da to predstavlja pomak u odnosu na prošlu godinu, kada je postojao veći pritisak da Ukrajina "pristane" završiti rat.

Rekao je da je novo obećanje o ekonomsklo podršci, otključano novim četverogodišnjim zajmom MMF-a od 15,6 milijardi dolara, izuzetno važno za Ukrajinu.

"To nam iznimno pomaže jer daje sigurnost da će MMF, zajedno sa zemljama G7 i pristašama Ukrajine, 'uskočiti' s novcem da pokrije naše potrebe za četiri godine. U usporedbi s proljetnim sastancima, više sam uvjeren da možemo pobijediti u ovom ratu", kazao je.

Pročitajte i ovo: Britanski general: Rat u Ukrajini mogao bi trajati 'decenijama'

Naglasio je da je financijska podrška potrebna kao i vojna.

"Trebali bismo biti spremni da će ovaj rat trajati duže nego što smo očekivali", rekao je.

Marchenko je istaknuo zahvalnost za američku ekonomsku i vojnu potporu, u ukupnom iznosu od oko 50 milijardi dolara. Također, istaknuo je potrebu hitne obnove energetske infrastrukture, cesta, škola i zgrada.

Marchenko je rekao da postoji sve veća otvorenost za istraživanje korištenja zamrznute ruske imovine, s ciljem plaćanje obnove Ukrajine.

"Naši partneri razmišljaju o mogućnosti korištenja ruske imovine kao nužnog alata za podršku Ukrajini. Oni ne žele čekati dok rat ne završi, žele brže pronaći rješenje", rekao je.

Američka ministrica financija Janet Yellen u subotu je u intervjuu za CNN upozorila da postoje zakonska ograničenja za korištenje zamrznute ruske imovine za plaćanje štete Ukrajini.