Maratonska obnova Doma zdravlja Kumrovec: Trpe i pacijenti i ljekari

Dvije godine traje rekonstrukcija nekadašnjeg Doma zdravlja Kumrovec na Otoci. Svi rokovi za završetak radova su probijeni, a najnovije procjene su da bi radovi mogli biti okončani do jeseni. Najviše trpe pacijenti koji su primorani ići u druge domove zdravlja, udaljene i po nekoliko kilometara.

Radovi na rekonstrukciji i dogradnji Doma zdravlja u sarajevskom naselju Otoka počeli su u siječnju 2014. godine. U kolovozu prošle godine najavljeno je bilo da će novo zdanje doma zdravlja biti otvoreno. Do danas nije, a pacijenti koji bi se trebali liječiti u ovoj ustanovi, upućuju se na preglede u druge domove zdravlja:

Vaš browser nepodržava HTML5

Pacijenti Doma zdravlja Kumrovec

Preko 500 zaposlenih također je raspoređeno po drugim domovima zdravlja.

„Oni stoički trpe ovu, moram reći, nenormalnu situaciju i guraju se u neuslovnim prostorima čekajući to 'bolje sutra'“, kaže Milan Mioković, generalni direktor Javne ustanove Dom zdravlja Kantona Sarajevo:

Obnova Doma zdravlja se odužila zbog nepredviđenih građevinskih zahvata, te administrativnih komplikacija.

„Ključ je bio u smjeni menadžmenta Zavoda za zdravstveno osiguranje, koji je držao nepotpisane ugovore gotovo 6 mjeseci. Pod tim mislim na nepotpisane ugovore o nadzoru. Ukoliko ne postoji nadzorni organ koji će ovjeriti građevinske situacije na terenu, svatko tko se bavi građevinom zna da nema ni napretka ni plaćanja već izvršenih radova, niti se dalje može ići u proceduru. To je bio glavni kamen spoticanja koji smo sada riješili“, objašnjava generalni direktor Milan Mioković

Dugotrajna rekonstrukcija doma zdravlja koji opslužuje najviše pacijenata u glavnom bh. gradu pokazatelj je odnosa vlasti prema ovoj zdravstvenoj ustanovi, kaže Milan Mioković:

„Svjedoci smo da mi u dobroj godini dobijemo 500 000 maraka. A mi imamo 9 organizacionih jedinica i 86 perifernih ambulanti. To znači da mi ne možemo ostvariti ni prostu reprodukciju jer je naša amortizacija mnogo veća od tih 500.000 na godišnjem nivou, a stepen otpisanosti naše medicinske opreme je 62 posto.“

U rekonstrukciju Doma zdravlja dosad je uloženo nešto više od dva milijuna KM, a po nekim procjenama u konačnici bi projekt mogao koštati i do sedam milijuna.

Projekt financiraju Zavod za zdravstveno osiguranje KS, Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo i Općina Novi Grad.

Direktor Mioković nada se da će Dom zdravlja Novi grad biti otvoren krajem godine. Za pacijente još jedna duga godina.