Mamić iz Mostara traži smjene u Dinamu

Zdravko Mamić na jednoj od konferencija za medije u Mostaru, srpanj 2022.

Odbjegli nogometni menadžer Zdravko Mamić, kojeg u Hrvatskoj čeka zatvorska kazna od šest i po godina, zatražio je od zaposlenih u klubu i članova Dinamovih tijela da izbace iz Uprave kluba Krešimira Antolića.

Na konferenciji za medije održanoj u Mostaru 23. prosinca, Mamić, koji je u Hrvatskoj osuđen za izvlačenje novca iz Dinama, rekao je da Antolić “želi preuzeti i upropastiti klub”.

Rekao je da je Antolić "malo po malo" infiltrirao "svoju hobotnicu" u NK Dinamo.

Skupština Dinama je ranije ovog mjeseca razriješila Krešimira Antolića funkcije člana uprave kluba.

Nakon toga je Izvršni odbor upozorio da su takve odluke u njegovoj nadležnosti, a ne nadležnosti Skupštine, a na sjednici 22. prosinca Nadzorni odbor stao je na stranu Skupštine.

Pročitajte i ovo: Pokrenuta istraga protiv osječkih sudaca za korupciju

Mamić je prozvao predsjednika Dinama Mirka Barišića, glasnogovornicu Ivu Cigrovski, i članove Dinamovih tijela Željka Markovića, Antu Todorića, Venu Bergmana i Ognjena Naglića da zajedno sa Antolićem uništavaju klub radi osobnih interesa.

“Molim zaposlenike, izbacite ih naglavačke”, apelirao je Mamić iz Mostara.

On je kazao kako u Dinamu ne postoji nikakav klan “mamićevaca”, da on sedam godina ne radi u klubu i da, otkako je u BiH, nema nikakve veze s njim.

Komentirao je najave o izgradnji novog stadiona u Maksimiru kazavši kako je to obična laž.

"Od stadiona nema ništa. To je laž. I temu stadiona žele iskoristiti za rušenje kluba", rekao je, najavlujući i da će, ako se ne ispune njegovi zahtjevi, u sljedećem medijskom nastupu "izvaditi tešku artiljeriju".

Pročitajte i ovo: Dok se najavljuje obnova stadiona utakmice se u Petrinji prate iz kontejnera

Za sada se nitko od prozvanih nije očitovao. Radio slobodna Europa je zatražio komentar od aktualne uprave Dinama, ali do zaključenja ovog teksta nije stigao nikakav odgovor.

Između aktualne uprave Dinama i gradskih i državnih vlasti započeli su razgovori o izgradnji novog stadiona Dinama u Zagrebu, o kojima su se svi sudionici pozitivno izrazili.

Te razgovore je 23. prosinca komentirao i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

“Maksimirski stadion je pitanje koje je veće od Dinama, tu imamo razgovore s Vladom, Uefom. Konačno je došlo vrijeme da se taj problem riješi, postoji dobra volja svih aktera, svi veslamo u istom smjeru. Vjerujem da će se situacija u Dinamu razriješiti i da to neće biti prepreka da se stadion izgradi. Apsolutno je nužno da se to razriješi i da se postupa po zakonu”, rekao je zagrebački gradonačelnik.

Za šta je osuđen Mamić?

Zdravko Mamić je već četiri i po godine u bijegu pred hrvatskim pravosuđem i nalazi se u Međugorju u BiH, jer ga državljanstvo BiH, koje ima pored hrvatskog, štiti od izručenja.

On je pobjegao iz Hrvatske u lipnju 2018. godine, uoči izricanja nepravomoćne osuđujuće presude osječkog suda, koju je Vrhovni sud Hrvatske u ponedjeljak, 15. ožujka 2021. godine, u većem dijelu potvrdio.

Pročitajte i ovo: Primljena molba Zorana Mamića da robija u BiH umjesto u Hrvatskoj

Mamiću je potvrđena kazna od 6,5 godina zatvora za izvlačenje 116 milijuna kuna (oko 15 milijuna eura) iz Dinama.

Njegovom bratu Zoranu Mamiću smanjena je kazna na četiri godine i osam mjeseci, a bivšem porezniku Milanu Pernaru na tri godine i dva mjeseca. Bivšem direktoru Dinama Damiru Vrbanoviću je potvrđena ranija presuda na tri godine zatvora.

Zdravko Mamić proglašen je krivim za malverzacije oko podjele transfera između Dinama i Luke Modrića, a sa bratom Zoranom i Damirom Vrbanovićem osuđen je zbog malverzacija oko podjele transfera između Dinama i Dejana Lovrena teške 25 milijuna kuna.

Poreznik Milan Pernar proglašen je krivim za pomaganje Mamićima i Vrbanoviću da utaje porez, a njih trojica da su ga na to nagovorili i podmitili.