Makron pozvao rivalske partije na izborni pakt protiv krajnje desnice

Francuski predsednik Emanuel Makron

Francuski predsednik Emanuel Makron pozvao je u sredu, 12. juna, rivalske stranke sa obe strane političkog centra da mu se pridruže u stvaranju demokratskog saveza protiv krajnje desničarskog Nacionalnog okupljanja (RN) Marin Le Pen na predstojećim vanrednim parlamentarnim izborima.

"Krajnje desničarske snage su osvojile na izborima za Evropski parliament skoro 40 odsto, a ekstreme (desno i levo) skoro 50 procenata. Ovo je politička činjenica koja se ne može zanemariti", kazao je Makron koji je zbog neuspeha njegove centrističke grupacije, koja je osvojila 15,7 procenata glasova, u nedelju raspisao prevremene izbore za francuski parliament.

"Raspuštanje Narodne skupštine bio bi test istine između onih koji su odlučili da ojačaju svoju poziciju i onih koji su odlučili da ojačaju poziciju Francuske", naveo je Makron.

U nečemu što je predstavljalo predizborni govor samo nekoliko dana nakon njegovog šokantnog raspisivanja izbora, francuski predsednik je priznao da je napravio greške, rekavši da su Francuzi izrazili svoje ogorčenje, ali da smatraju da se njihov glas ne sluša.

"Izrazili ste bes i poruka je primljena. Ali da li je izraz besa odgovor na vaš svakodnevni život? Kažem ne", istakao je francuski predsednik dodajući da je Nacionalno okupljanje "politički projekat koji neće moći da odgovori na nesigurnost koju doživljavate".

"Šta je konkretan odgovor? Oni ga nemaju," smatra Makron.

Pročitajte i ovo: Macronova 'kocka' s vanrednim izborima nakon uspona desnice u Evropskom parlamentu

On je pozvao "mnoge naše sunarodnike i političke lidere koji se ne prepoznaju u ekstremističkoj groznici" da "izgrade novi projekat... koaliciju koja će vladati i delovati u službi Francuza i Republiku".

On je obećao da će zauzeti čvršći stav oko imigracija, bezbednosti i pravde, tvrdeći da bi krajnja levica sklona antisemitizmu bila previše "labava", dok bi ekstremna desnica uništila francusku ustavnu vladavinu zakona.

Kritikujući lidera konzervativne Republikanske partije, Makron je osudio političku trgovinu u poslednjih nekoliko dana, rekavši da "spale maske" sa nekih stranaka koje žele da sklope "neprirodne saveze".

"Da li mislimo da će (lider stranke republikanaca) gospodin Sioti – i republikanci koji ga slede – koji su do sada objašnjavali da je vladajuća većina previše olabavljena i da moramo brže da obuzdamo javnu potrošnju, efikasno upravljati sa Nacionalnim okupljanjem, čiji program nezavisno košta oko 100 milijardi evra godišnje naše poreske obveznike?" pitao je Makron.

Apel šefa Republikanske partije Erika Siotija (Eric Ciotti) za stvaranje saveza sa Nacionalnim okupljanjem na vanrednim parlamentarnim izborima izazvao je potres među republikancima.

Ova stranka je osvojila samo 7,2 odsto glasova na evropskim izborima, i mnogi njeni glasači prešli ka su ka ekstremnodesničarskom Nacionalnom okupljanju.

Za vođu stranke Republikanci Erika Siotija rešenje je jasno: "Potrebno je da imamo savez a da ostanemo svoji ... savez sa Nacionalnim okupljanjem i njihovim kandidatima", rekoa je Sioti.

Sazivanje prevremenih izbora podstaklo je partije sa levice i sa desnice da razmatraju formiranje saveza da bi povećali šanse da osvoje više mesta u parlamentu. Levičarske stranke su se već dogovorile da zanemare svoje razlike i da formiraju "narodni front".

Ali nikad ranije nije tradicionalna desnica u francuskoj politici napravila bilo kakav sporazum sa ekstremnom desnicom, i izjave predsednka Republikanaca Siotija su dovele tu stranku, koja je već imala teškoća da nađe svoj glas "na ivicu implozije", kako je napisao list Mond.

Sioti koji je na desnom krilu svoje stranke otkrio je da je već razgovarao sa Marin Le Pen i Žordanom Bardelom.

Le Pen je odmah pohvalila njegov "hrabar izbor i smisao za odgovornost" i rekla da se raduje nestanku "40-ogodišnjeg pseudo sanitarnog kordona" oko njene stranke.

Ali njegov predlog naišao je odmah na brojna negodovanja. Ispred sedišta stranke u Parizu pristalice su govorile o činu izdaje partije koja potiče od prvog predsednika francuske Pete republike Šarla de Gola.

Potpresednicca Republikanaca Florans Porteli rekla je da će partija smeniti Siotija zbog preporučivanja sporazuma sa ekstremnom desnicom.

Republikanski lider Senata Bruno Retajo ga je optužio za neverstvo.

"Republikanci nikad neće formirati savez sa Nacionalnim okupljanjem, imamo duboke ideološke razlike i moramo da zadržimo našu nezavisnost i integritet", rekao je on.