Vaseljenska patrijaršija priznala Ohridsku arhiepiskopiju za kanonsku

Makedonska pravoslavna crkva

Vaseljenska patrijaršija priznaje crkvenu hijerarhiju koju predvodi arhiepiskop Stefan kao kanonsku i validnu u svepravoslavnom svijetu i uspostavlja kanonsku i liturgijsku zajednicu s njom, navodi se u današnjem saopštenju Svetog sinoda Vaseljenske patrijaršije.

Odlukom današnjeg zasedanja Svetog sinoda Vaseljenske patrijaršije otklanja se višedecenijski raskol nametnut Ohridskoj arhiepiskopiji, obnovljen u liku MPC, dodaju saopštenju.

„Presvetoj Crkvi srpskoj ostavljeno je da reguliše administrativna pitanja koja postoje između nje i Crkve u Severnoj Makedoniji, svakako u okviru kanonskog akta i crkvenog predanja."

Navode i da priznaju "Ohridska" kao naziv ove Crkve (imajući u vidu, kao područje njene jurisdikcije, posed u granicama države Severne Makedonije), kao što je njen Prelat pismeno obećao Vaseljenskoj patrijaršiji.

Podsećaju da Vaseljenska patrijaršija ne koristi izraz "makedonski" ili neku drugu izvedenicu od reči Makedonija", navodi se u saopštenju.

Navode da je Vaseljenska patrijaršija i dalje zainteresovana za rast, napredak i prosperitet ove crkvene celine Ohrida, kao što je to činila vekovima za sve pravoslavne crkve.

Još nema reakcija iz Srpske pravoslavne crkve (SPC).

SPC je u višedecenijskom sporu sa Makedonskom pravoslavnom crkvom-Ohridskom arhiepiskopijom i osporava njenu autokefalnost.

Razgovori koji su povremeno vođeni poslednjih godina nisu imali pozitivan ishod, zbog čega se MPC-OA obratila Fanaru i vaseljenskom patrijarhu Vartolomeju da reši svoj status.

Neposredno pre potpisivanja Sporazuma o imenu sa Grčkom u aprilu 2018. godine, Makedonska pravoslavna crkva poslala je pismo u kojem od Vaseljenske patrijaršije traži da prizna autokefalnost, istorijska i kanonska prava i privilegije, da prihvati žalbu i odobri autokefalnost.

Od tada je državni vrh Severne Makedonije uputio nekoliko pisama i peticija Vaseljenskom patrijarhu Vartolomeju za odobrenje žalbe.

Ova odluka ne znači tomos za autokefalnost kojim se zvanično reguliše međunarodni naziv i status crkve, već da MPC i Vaseljenska patrijaršija više nisu u raskolu i raskolu sa celom pravoslavnom crkvom, te da makedonski sveštenici mogu služiti sa sveštenicima iz drugih pravoslavnih crkava.

Usledit će dodatni pregovori kako bi se utvrdio konačni status.