Predizborna Makedonija: Kako vratiti državu na kolosek

Skoplje u predizborno vreme

Na početku poslednje nedelje predizborne kampanje analitičari već donose prve zaključke dosadašnjeg toka partijskih aktivnosti.

Svi se slažu da je u žiži kampanje vladajuće VMRO DPMNE kritika lidera opozicionog Socijaldemokratskog saveza Zorana Zaeva, da želi da federalizuje državu i da uvede dvojezičnost, odnosno da i albanski bude službeni jezik u u celoj Makedoniji. Opozicija se fokusirala na borba za demokratiju i protiv kriminala i korupcije.

Ove teme su glavne u svakodnevnim obraćanjima partijskih lidera i drugih predstavnika na mitinzima i u susretima sa građanima u naseljenim mestima u Makedoniji. Lider VMRO DPMNE Nikola Gruevski insistira na tezama o odbrani države.

U fokusu odbrana države: Nikola Gruevski na skupu u Velesu


“Ako veruješ u Makedoniju, glasaj protiv scenarija koja se kroje ovoj državi- dvojezičnost na celoj teritoriji, uspostavljanje nove države bez identiteta i suvereniteta. Za to su nam potrebna 63 mesta u parlamentu, 63 poslanika, koji će garantovati da ovi scenariji neće uspeti.”

Lider opozicije Zoran Zaev poručuje da Ustav već garantuje pravo korištenja jezika zajednica. On naglasak stavlja na borbu protiv kriminala i pita građane da li žele da još četiri godine žive u režimu.

“Biće pravde, svako ko je krao od vas građana, od vašeg života, odgovaraće. Biće pravde, odgovaraće se i zakon će važiti jednako za sve. I pare će vratiti nazad.”

Protiv kriminala i korupcije: Zoran Zaev

Univerzitetski profesor Nikola Dujovski ocenjuje da je kampanja usmerena ka jednoj stvari koja razlikuje obe strane i oko koje se konfrontiraju, kao i ka jednoj koja im je slična.

“Procene o mogućoj federalizaciji države koje promoviše VMRO DPMNE jesu deo terminologije koja se upotrebljava za vreme izbora, da bi privukli određeni broj nacionalističkih glasova. Sa druge strane, Zaev promoviše slobodu i demokratiju i insistira na tome da je deo rukovodstva VMRO DPMNE ozbiljno povezan sa kriminalom, što isto tako može da se koristi za predizborne ciljeve.”

Dujovski smatra da je slično kod obe partije to što promovišu programe i projekte, ali, dodaje da svi propuštaju da kažu ključnu stvar - kako će posle 11. decembra vratiti državu na kolosek i sprovesti preporuke o ozbiljnim reformama da bi se izašlo iz krize.

“Bilo ko da pobedi, to ne znači da će se kriza završiti 12. decembra”, naglašava Dujovski.

U međuvremenu, partije Albanaca se, kao i u svim dosadašnjim izbornim ciklusima, koncentrišu na etničke teme.

Kampanja završava u petak uveče, u subotu je predizborna tišina, a izbori će se održati u nedelju, 11. decembra.