Makedonija: Raspušten parlament, slede izbori

Parlament Makedonije

Makedonski parlament je od četvrtka raspušten, a u petak će biti raspisani prevremeni parlamentarni izbori, koji će se najverovatnije održati 5 juna.

Ovo je epilog sednice u četvrtak, na kojoj je u ime predlagača ovakve odluke govorio predsednik parlamenta Trajko Veljanoski.

“Osećam duboku odgovornost da vas pozovem da stanemo u odbrani budućnosti Makedonije. Došlo je vreme kada se treba ispuniti pravda. U određenom političkom trenutku pitanja koja ne mogu biti rešena kroz zajednički parlamentarni rad, moraju biti predate na ponovno izjašnjavanje građana”
, rekao je Veljanoski.

U proteklih nekoliko dana poslanici su izabrali novog predsednika Državne izborne komisije i izglasali izmene u izbornim zakonima, sa kojim je prvi put omogućeno i makedonskoj dijaspori da učestvuje u glasanju i izabere trojicu poslanika.

Na poslednjoj sednici ovog sastava Sobranja nisu učestvovali poslanici najveće opozicione partije, Socijaldemokratskog saveza, koji bojkotuju rad parlamenta već dva i po meseca.

Oni su izašli iz parlamenta krajem januara, sa obrazloženjem da partija ide među građane i protiv nenarodnog, nedemokratskog i autokratskog režima.

Povod za takav njihov potez je bilo blokiranje računa privatne A1 televizije, što je prema mišljenju opozicije učinjeno zato što je taj medij bio kritički nastrojen prema vladi.