Sjeverna Makedonija proglasila krizu u energetskom sektoru

Vlada Sjeverne Makedonije najavila da neće biti restriktivnih mjera za građane, ilustrativna fotografija

Vlada Sjeverne Makedonije je na današnjoj sjednici proglasila krizno stanje u energetskom sektoru na 30 dana na zahtjev Komisije za praćenje stanja u snabdijevanju električnom energijom koju je osnovalo Ministarstvo privrede te države.

Kako je na današnjoj konferenciji za novinare u Vladi pojasnio ministar ekonomije Kreshnik Bekteshi, odluka je donesena na osnovu procjene Komisije da postoji rizik od krize zbog nedostatka električne energije i situacije na tržištu električne energije.

Naveo je da će država intervenisati budžetskim sredstvima radi povećanja likvidnosti Elektrana Sjeverne Makedonije i prenosnog sistema MEPSO, i zbog uvoza struje u slučaju eventualnih havarija u elektranama.

“Vlada je 30. oktobra donijela uredbu o kriterijumima, uslovima i mjerama za proglašenje vanrednog stanja u snabdijevanju električnom energijom. Krizu su izazvale vremenske prilike i prirodne katastrofe, nesreće i poremećaji na energetskim tržištima", rekao je Bekteshi.

Odluka je donesena na osnovu izvještaja koji je pripremio MEPSO-a (makedonski operater za prenos električne energije), a procjenu stabilnosti elektroenergetskog sistema Sjeverne Makedonije za posljednji kvartal ove godine.

On je naglasio da je kriza proglašena da bi se ubrizgala sredstva u energetske kompanije i povećala njihova likvidnost, te da neće biti restriktivnih mjera za građane.

Bekteshi je pojasnio da će oko 65 miliona evra biti prebačeno iz budžeta energetskim kompanijama kako bi mogli da prevaziđu sve potencijalne rizike sa kojim se suočava ovaj sektor kog redovnog snabdevanja električnom energijom.

"Naš cilj je da nema restriktivnih mjera i da ne dođe do velikog povećanja cijene struje nakon Nove godine", rekao je Bekteshi i dodao da će biti i drugih mjera poput pomoći ugroženim kategorijama građana.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, Bekteshi je rekao da na današnjoj sjednici Vlade nije razmatrana sjmena prvog čoveka Termoelektrana Sjeverne Makedonije Vaska Kovačevskog.