Makedonija: Sobranje pomerilo izbore za juni

Sobranje

Vanredni parlamentarni izbori ipak se neće održati 24. aprila, već 5. juna, nakon glasanja Sobranja da poništi prethodnu odluku o raspuštanju parlamenta.

Prema odluci izglasanoj 18. januara, parlament je trebalo da bude raspušten u sredu, ali do toga nije došlo, zato što su međunarodni predstavnici zaključili da nisu ispunjeni svi uslovi za održavanje fer izbora 24. aprila.

U najnovijim izmenama Izbornog zakona predviđeno je da se Sobranje raspusti 7. aprila, odnosno 60 dana pre izbora.

Lider Socijaldemokratskog saveza (SDSM) Zoran Zaev je izjavio da je odluka o odlaganju izbora još jedan poraz Nikole Gruevskog, koji je prema njemu, priznao svoju ličnu odgovornost da nema uslova za fer i slobodne izbore 24. aprila.

Potvrda EU i SAD, koji su međunarodni garanti dogovora iz jula prošle godine, da nisu ispunjeni uslovi za izbore, pokazuju koliko su ovi slobodni izbori važni za budućnost Makedonije.

"Gruevski je hteo da uvuče Makedoniju u ozbiljnu međunarodnu izolaciju i u duboku unutrašnju krizu sa jedinim ciljem – da bi zaštitio svoj kriminal i korupciju", naveo je Zaev.

Zoran Zaev

Zoran Zaev je istakao da se Gruevski boji slobodnih izbora jer zna da će ih izgubiti i da on ne moze držati Makedoniju u zatočeništvu, dodajući da se potvrdilo da više ništa ne zavisi od Gruevskog.

Zaev naglašava da Makedonija mora imati slobodne, fer i demokratske izbore sa pročišćenom biračkom listom i reformama u medijskoj sferi, na kojima će sve partije slobodno učestvovati.

Do 5. juna možete glumiti da ste pobednici, ali tada ćete videti ko je pobednik, poručio je Zoranu Zaevu predsednik vladajuće VMRO DPMNE, Nikola Gruevski. On je naglasio da neće biti novog odlaganja izbora i da će se 5. juna održati izbori, sa ili bez Socijaldemokratskog saveza.

"Država ne može biti talac jedne političke partije, u ovom slučaju SDSM. Ovim pomeranjem izbora dajemo poslednju šansu SDSM-u da izađu na izbore i da pogledaju narodu u oči. Samo izlaskom na izbore se dobija legitimitet i poverenje građana. Oni koji smatraju da je VMRO DPMNE napravio previše kompromisa, trebaju znati da se naša popustljivost bazira na snazi koju nam daje narod", konstatovao je Gruevski.

Evrokomesar Johanes Han je izrazio zadovoljstvo odlukom Sobranja, ističući da se sve partije moraju angažovati da bi pomogle u pripremi kredibilnih izbora, te da nastave sa reformskim prioritetima, uključujući i medije.