Otvorena 'gluha soba' za povjerljive razgovore u makedonskom parlamentu

Sa otvaranja 'gluhe sobe' u Sobranju, 21.oktobar 2024.

U Parlamentu Sjeverne Makedonije otvorena je zaštićena prostorija izgrađena od materijala koji sprečava neovlašćeno praćenje i prisluškivanje, tako da komunikacija ostaje povjerljiva, objavljeno je 21. oktobra iz te institucije.

Dizajn tzv. gluhe ili tihe sobe ispunjava stroge sigurnosne zahtjeve koje su postavili i NATO i Evropska unija, navodi se na web stranici makedonskog parlamenta.

"Sigurna soba nije suhoparni zahtjev koji proizilazi iz Memoranduma o razumijevanju sa Ženevskim centrom za demokratsku kontrolu oružanih snaga (DCAF), to je zahtjev NATO-a. Stoga su procesi za njenu izgradnju, nabavka opreme i operacionalizacija bili posebno kompleksni", rekao je predsjednik Skupštine Afrim Gaši, prema kojem zaštićena prostorija pojačava nadzornu ulogu Skupštine.

Za Vladu Gjerdovskog, šefa Kancelarije DCAF-a u Skoplju, ova prostorija je mnogo više od sigurnosnog objekta.

To je, naglasio je, mjesto gdje se mogu voditi kritični i kritički razgovori bez straha od kompromitiranja, osiguravajući da se odluke o nacionalnoj sigurnosti donose u okruženju povjerenja i povjerljivosti.

Andrej Rupnik, direktor DCAF-a - Ljubljana, rekao je da je ovo važan korak za Skupštinu Sjeverne Makedonije u postizanju međunarodnih sigurnosnih standarda.

Zaštićena prostorija u Skupštini je najviši, tzv. prvi stepen zaštite za dokumente najviše klasifikacije i ispunjava sve standarde audio i antiradijacijske zaštite. Opremljena je odgovarajućom zaštitnom opremom koja garantuje zaštitu klasificiranih informacija, navode iz Sobranja.

DCAF je think tank međuvladinih fondacija koji pruža istraživačku i projektnu podršku državama i međunarodnim akterima u poboljšanju upravljanja i reformi sektora sigurnosti.