Makedonija: Politički lideri zacementiranih pozicija

Stranački lideri na susretu 14. maja

Novi susret lidera narednog ponedjeljka je jedino što su dogovorili predsednici četiri najveće političke partije na sastanku u četvrtak u Skoplju.

Lideri VMRO DPMNE Nikola Gruevski, Socijaldemokratskog saveza Zoran Zaev, Demokratske unije za integracije Ali Ahmeti i Demokratske partije Albanaca Menduh Tači razgovarali su oko tri sata uz posredništvo ambasadora SAD-a i EU u Makedoniji Džesa Bejlija i Aiva Orava.

Nakon susreta Gruevski je rekao da ne planira da podnese ostavku, a Zaev da Socijaldemokrate ne planiraju da se vrate u parlament pre nego što Gruevski podnese ostavku.

Obojica su bili rezervisani u oceni da li se susret može okvalifikovati uspešnim i nisu bili optimisti da se uskoro može postići dogovor o izlasku iz političke krize.

Zaev je istakao da ovo nije politički dijalog, već pokušaj da se postavi okvir za dijalog i da takav okvir u četvtak nije bio postavljen. On dodaje da ne odstupaju od svojih zahteva.

“Ostavke trebaju pasti, prelazna vlada treba da se napravi. Koliko puta smo dosada pregovarali i znate koji je rezultat. To je više nego jasno čitavoj našoj javnosti. Posle obelodanjivanja te istine kroz proces ‘Istina o Makedoniji’ svima je sve jasno kao dan. Međunarodna zajednica je ovde jasno postavljena. Mislimo da se ova muka kroz koju prolazi država rešava jednim konkretnim korakom, ali dajmo šansu i da u ponedeljak vidimo sta će se desiti uz prisustvo međunarodnih pretstavnika”, naveo je Zaev.

Zaev je rekao da veruje u mogućnost da se u Makedoniju vrate evroatlanske perspektive i demokratija, ali da ima stvari preko koje opozicija ne može preći.

“Previše je sve na stolu i odavde povratka nema”, konstatovao je.

Gruevski je posle susreta naglasio da zasada nema novih ostavki u Vladi i da će javnost biti informisana ukoliko ih bude. Dodao je da ne razmišlja o podnošenju ostavke.

“Narod odlučuje ko će biti premijer i ko će biti na vlasti a ko u opoziciji”, rekao je Gruevski.

U vezi skupa opozicije zakazanog za nedelju, Zaev je rekao da će on biti masovan i nenasilan, i pored svih opstrukcija vlasti.

Izjave za medije nisu dali Ahmeti i Tači, već su se u njihovo ime obratili Artan Grubi i Luan Tresi, koji su pozdravili početak političkog dijaloga.

Na susretu je usvojena zajednička deklaracija kojom su podržane demokratske vrednosti, uključujući i pravo na mirno protestovanje i osudu nasilja, bez obzira da li je nasilje sa kriminalnim ili političkim ciljevima.

“Isto tako, saglasili smo se da nastavimo dijalog o unapređenju evroatlanske agende za dobrobit građana”, navodi se u zajedničkoj pismenoj izjavi četiri lidera koja je bila podeljena novinarima.