Lokalni makedonski izbori u oktobru?

Sobranje

Parlamentarne političke stranke u Makedoniji saglasile su se da mandat gradonačelnika i savetnika u opštinama, čiji mandat završava danas, treba da bude produžen do lokalnih izbora, a da za održavanje lokalnih izbora treba što pre usvojiti potrebne zakonske izmene.

Parlamentarne partije u Makedoniji, bez VMRO-DPMNE, su se usaglasile da je od izuzetnog prioriteta postizanje dogovora o donošenju izmena Izbornog zakona, kojim bi održavanje lokalnih izbora bilo predviđeno za prvu polovinu oktobra ove godine, a da mandat sadašnjih gradonačelnika i savetnika u opštinama bude produžen do izbora novih lokalnih vlasti, navodi se u saopštenju posle sastanka predsednika Sobranja Talata Džaferija sa predstavnicima svih parlamentarnih partija, izuzev VMRO-DPMNE.

Isto tako, prema saopštenju, partije su se usaglasile da rasprava o Predlogu zakona o izmenama i dopunama Izbornog zakona bude efikasna i da se isključi svaka mogućnost njenog nepotrebnog odugovlačenja.

VMRO-DPMNE nije imala predstavnika na sastanku zato što, kako se navodi u saopštenju iz ove partije, Džaferi nije izabran za predsednika Sobranja u zakonskoj proceduri, kao i zbog toga što oni ne vide razlog zašto bi poslanička grupa ove partije odgovarala na poziv koji poslanik Talat Džaferi šalje u svojstvu predsednika.

Talat Džaferi


Inače, do sastanka je došlo zato što danas završava mandat gradonačelnika i savetnika u opštinama, te nakon upozorenja u javnosti da će se desiti kompletna paraliza lokalnih vlasti ukoliko se hitno ne zakaže sednica parlamenta na kojoj bi bile usvojene izmene Zakona o lokalnoj samoupravi i Izbornog zakona.

Ministarstvo lokalne samouprave i Zajednica jedinica lokalne samouprave (ZELS) su dostavili zahteve novom predsedniku Sobranja Talatu Džaferiju da poslanici nađu rešenje za prevazilaženje ove situacije.

Raniji gradonačelnik Velesa i potpredsednik ZELS-a Ace Kocevski objašnjava kakve posledice mogu nastati posle zvaničnog prestanka mandata gradonačelnika.

"Mnogi finansijski poslovi će biti dovedeni u pitanje, ne samo u opštinama već i u svim institucijama koje su decentralizacijom vlasti prenesene sa centralnog na lokalni nivo. To su osnovne i srednje škole, vrtići, biblioteke, muzeji, vatrogasne institucije. Neće moći formalno da se sklapaju brakovi, niko neće moći da potpisuje dozvole za gradnju, naloge za plaćanje firmama koje su vršile nekakve aktivnosti, problematiziraće se sve vrste finansijskih isplata i tako dalje", navodi Kocevski.

Eksperti smatraju da Sobranje treba izglasati izmene kojima bi opštinske vlasti nastavile izvršavati svoju funkciju sve do izbora novih gradonačelnika i Saveta opština.

Da bi se do toga došlo, neophodan je politički dogovor najvećih partija, a da poslanici zatim samo formalno izglasaju zakonske izmene, ocenjuju analitičari.