Makedonija pred izbore: Lokalne teme i krupni problemi

Biraju se novi gradonačelnici i opštinski saveti u 80 lokalnih samouprava i u Gradu Skoplju (Foto: Predizborni plakati u Skoplju)

Na kraju kampanje za šeste lokalne izbore u Makedoniji svode se zaključi o njenom toku i prognoziraju rezultati glasanja u nedelju. Protekle tri sedmice su bile u znaku partijskih obećanja, koja su se kretala od infrastrukturnih projekata kao što su vodovod, kanalizacija, putevi, gasifikacija, pa sve do brže integracije u EU i NATO-u, a bilo je i međusobnih optužbi o kriminalu, raspadu države, ulasku hiljada migranata.

Eksperti kažu da je kampanja bila mešavina lokalnih problema i "krupnih" tema. Politički analitičar Dželal Neziri ističe da je to tako zbog činjenice da se partije bore oko dve stvari - ko će dobiti najveće opštine i ko će osvojiti najviše glasova na nivou države. On dodaje da postoji razlika u govorima lidera političkih partija, koji se osvrću na državne teme, i kandidata za opštinske vlasti, čija su obraćanja o lokalnim pitanjima.

"Bila je to kombinacija projekata koji su bili ponuđeni građanima, a koji su se odnosili na praktične, lokalne probleme, sa ideološkim kauzama i nacionalnim problemima", ocenjuje Neziri.

Prognoziranja o tome ko će osvojiti najviše glasova u nedelju su različita, ali se svi slažu da će se glavna bitka voditi između koalicija na čelu sa vladajućim Socijaldemokratskim savezom (sdsm) premijera Zorana Zaeva i opozicione VMRO DPMNE Nikole Gruevskog. Takođe, svi su saglasni da je veoma bitno u kakvoj atmosferi će se odvijati ovi izbori, s obzirom na političke tenzije koje su prethodile njihovom raspisivanju.

Iz Ambasade SAD-a u Skoplju ocenili su ove izbore važnim za budućnost Makedonije kao prosperitetne i stabilne demokratije, kompletno integrisane u evroatlantske institucije.

Ambasador EU u Makedoniji Samuel Žbogar je pozvao političke lidere i članove partija da sprovedu izbore bez zastrašivanja i nasilja. On, kako je rekao, očekuje da će i državne institucije i građansko drustvo ispuniti svoj deo odgovornosti u održavanju demokratskih, slobodnih i fer izbora.

Nakon završetka kampanje, sutra je predizborna tišina, a glasanje u nedelju će se održati na 3.480 biračkih mesta. Nakon glasanja bi se trebali znati novi gradonačelnici i sastavi opštinskih saveta u 80 lokalnih samouprava i u Gradu Skoplju. Eventualni drugi krug je zakazan za 29. oktobar.

Prema poslednjim podacima Državne izborne komisije, više od 5.000 domaćih posmatrača će nadgledati tok glasanja, a od inostranih misija, najbrojnija je iz OEBS-a/ODIHR, koja će biti sastavljena od oko 200 posmatrača i oko 150 prevodilaca.