Predloga ima, čeka se konačno rešenje za Makedoniju

Pojedeni mediji javljaju da je dogovoreno rešenje Ilindenska Republika Makedonija

Makedonska vlada ne precizira kada će biti održane konsultacije sa predsednikom države i sa liderima partija u vezi toka pregovora sa Grčkom o sporu oko naziva zemlje, nakon što je premijer Zoran Zaev u četvrtak 17. maja najavio da su sa njegovim grčkim kolegom Aleksisom Ciprasom utvrdili jednu opciju o mogućem rešenju, o ćemu će uslediti proces konsultacija sa relevantnim faktorima u obe zemlje.

Iz Vlade samo navode da će šef države, Đorđe Ivanov, lider opozicione VMRO DPMNE i ostale partije o detaljima biti informisani uskoro i da do tada neće biti novih komentara.

Iz VMRO DPMNE kažu da za sada nemaju nikakvih detalja niti informacija o razgovorima o imenu. “Vlada za sada odbacuje liderski sastanak u formatu koji je jedino transparentan o jednom ovakvom pitanju. Zato ćemo mi reafirmisati stav o hitnom liderskom susretu. Ne bismo komentarisali predloge i ideje koje su još nezvanične, hipotetičke i predmet spekulacija”, ističu iz najveće opozicione partije.

U međuvremenu, u javnosti su se pojavile spekulacije oko mogućeg rešenja, a određeni mediji, pozivajući se na diplomatske izvore, javljaju da je dogovoreno rešenje Ilindenska Republika Makedonija.

Zoran Zaev i Aleksis Cipras u Sofiji 17. maja

Iz Vlade niti potvrđuju, niti demantuju vest o ovom predlogu. Imajući u vidu da ovaj predlog nije na listi zvaničnih ideja o rešenju spora, koje je ranije ponudio medijator Metju Nimic, neki analitičari ne isključuju mogućnost da se radi o umešno smišljenom spinu, koji treba skrenuti pažnju javnosti da se ne bi diskutovalo o drugim delovima teksta dogovora.

“Sve je moguće. Pošto je ova vest preokupirala čitavu javnost odmah nakon njenog pojavljivanja, to znači da je dobro pogođena i da je realno bar malo odvukla pažnju sa drugih delova teksta. Treba sačekati, ali čak i ako se radi o spekulaciji, mora se odati poštovanje onome ko ju je smislio, jer je ona kreativna i javlja se u periodu kada bi mi raspravljali o svim drugim tačkama na koje je ukazao i premijer Zaev”, kažepolitikolog Albert Musliu.

Ilinden, ili Sveti Ilija, je makedonski nacionalni praznik i obeležava se 2 avgusta, kada je 1903. godine u Kruševu podignut ustanak protiv turskog ropstva, a istoga datuma 1944. godine održano je prvo zasedanje ASNOM-a, na kome je utemeljena savremena makedonska država.

Premijeri Makedonije i Grčke, Zaev i Cipras, nakon njihovog susreta u Sofiji, izjavili su da žele da vide rezultate do Samita Evropske Unije u junu. Ono što je poznato posle nekoliko sastanaka ministara spoljnih poslova obe zemlje, koji su u poslednjem periodu bili intenzivni, je da je jedno od najspornijih pitanja promena Ustava Makedonije, na čemu insistira grčka strana, kao i opseg upotrebe imena koje bi bilo dogovoreno.