Teško do nacionalnog konsenzusa o imenu

"Za ime se radi", grafit u Skoplju

Makedonski premijer Zoran Zaev sutra će državne i lidere vladajućih stranaka informisati o novim predlozima Metjua Nimica, medijatora Ujedinjenih nacija za rešavanje spora o imenu između Makedonije i Grčke.

Koordinacionom sastanku u Skoplju prisustvovaće predsednik države Đorđe Ivanov, premijer Zoran Zaev, ministar spoljnih poslova Nikola Dimitrov, kao i lideri Demokratske unije za integraciju (DUI) Ali Ahmeti i opozicione VMRO DPMNE Hristijan Mičkoski.

Zaev će ih informisati i o njegovom susretu sa grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu.

Neki eksperti, međutim, smatraju da će se teško doći do nacionalnog konsenzusa oko ovog pitanja.

Profesor Ljubomir Frčkoski, raniji ministar spoljnih poslova, kaže da se spor o imenu može rešiti u narednim mesecima, ali ne očekuje konsenzus o tome.

"Politička želja za konsenzusom je razumljiva. Međutim, održivo rešenje će biti ono koje neće zadirati u nacionalni identitet i za sve to će biti odgovorna politička elita koja to nosi, ali to je tako uvek kada se radi o ovakvim ključnim pitanjima. U tom smislu, ovo pitanje će biti potrošeno i mislim da će za mesec-dva prestati da bude tema, naravno ukoliko je rešenje onakvo kao što otprilike očekujemo da će biti", smatra Frčkoski.

Univerzitetski profesor Bekim Kadriu ističe da je kao prvi korak u rešavanju spora potrebno upravo postići nacionalni konsenzus. Da li je to moguće, dodaje, zavisi od ponuđenog rešenja:

"Politička situacija u Makedoniji je malo naelektrisana na relaciji vlast-opozicija i to će otežati postizanje nacionalnog konsenzusa. Ali ipak se nadam, imajući u vidu da se sve političke partije zalažu sa evrointegracije i naročito za članstvo u NATO-u, da će se postići pozitivna klima u tom smeru", konstatuje Kadriu.

Optimizam zasniva na činjenici da je lider VMRO DPMNE Mičkoski pozdravio namere premijera Makedonije i Grčke o postizanju kompromisa. Ipak, dodaje profesor, važno je šta je ponuđeno na stolu, jer će opozicija vršiti pritisak tokom celog procesa.

Zaev i Cipras se saglasili da intenziviraju proces o pronalaženju rešenja spora o imenu

Iz opozicione VMRO DPMNE, čiji poslanici bojkotuju rad parlamenta, kažu da je pozitivno to što su se susreli Zaev i Cipras, ali dodaju da u nazivima aerodoroma i autoputa ne vide iredentizam. Zabrinuti su, kažu, što smatraju da Makedonija pravi jednostrane ustupke.

Novi lider partije Hristijan Mičkoski nedavno je rekao da je protiv promene ustavnog imena države, ali i da je potrebno dostojanstveno rešenje, te što brže rešavanje problema.

Premijer Zaev je nakon susreta sa grčkim kolegom u Davosu saopštio je da će se autoput "Aleksandar Veliki", koji spaja makedonsko-srpsku sa makedonsko-grčkom granicom, preimenovati u autoput "Prijateljstvo", a promeniće se i naziv skopskog aerodroma "Aleksandar Veliki".

"Nemamo iredentističke aspiracije prema našem susedu", rekao je.

Cipras je istakao da će podržati procedure koje je Vlada Grčke prethodno suspendovala: kandidaturu Makedonije u Jadransko-jonskoj inicijativi i ratifikaciju druge faze Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Makedonije sa EU u grčkom parlamentu.

Cipras je naglasio da traže rešenje o imenu "erga omnes", odnosno "za sve". Prema njegovim rečima, primarna je borba protiv iredentizma, kao i garancije da se neće ostaviti prostora za slične probleme u budućnosti.

"Obojica želimo da rešimo razlike pragmatizmom i odgovornošću", dodao je Cipras.

Dvojica premijera su rekla da su se saglasili da intenziviraju proces u UN o pronalaženju rešenja spora o imenu.

Medijator Nimic će naredne sedmice, kako je najavljeno, posetiti Makedoniju i Grčku. Na poslednjoj rundi razgovora koja je održana 17. januara u Njujorku Nimic je izašao sa setom sugestija i predloga i istakao je da će u narednom periodu doći u obe zemlje da čuje njihove stavove o tome.