Evropska komisija odobrila vakcinu protiv majmunskih boginja

Uzorak kožnog tkiva iz lezije na koži majmuna, koji je bio zaražen virusom majmunskih boginja.

Evropska komisija u ponedjeljak, 25. jula odobrila vakcinu Imvanex za upotrebu protiv virusa majmunskih boginja u Evropskoj uniji (EU), a time i u Norveškoj, Islandu i Lihtenštajnu.

Glasnogovornik komisije potvrdio je odluku nakon što je farmaceutska kompanija Bavarian Nordic objavila da je cvakcina odobrena.

Ovaj potez uslijedio je nakon preporuke Evropske agencije za lijekove (EMA) u petak (22. jula) da se proširi uporaba Imvanexa na majmunske boginje.

U praksi, izvršna vlast EU slijedi savjete EMA. Prije toga, cjepivo je bilo odobreno samo na razini EU za zaštitu odraslih od malih boginja.

Komisija je nedavno objavila dva ugovora za kupoviunu ukupno 163.620 doza vakcina Bavarian Nordic. EU je kupila 110.000 u julu, a 25.000 već je raspodijeljeno u šest zemalja članica.

Unija pojačava javnozdravstvene planove za borbu protiv virusa jer je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila izbijanje majmunskih boginja u više od 50 zemalja "hitnom međunarodnom situacijom koja zabrinjava".

Proglašenje vanrednog stanja najviša je razina upozorenja WHO-a za zdravstvene prijetnje, ali nema neposrednih posljedica. Svrha je upozoriti vlade da poduzmu mjere za zaštitu svoje populacije.

mBolest za koju ima like manifestuje se osipom koji može izgledati poput prištića ili mjehurića. Lezije se obično prvo pojavljuju na licu prije nego što se formiraju na drugim dijelovima tijela.

Vaš browser nepodržava HTML5

Zašto majmunske boginje nisu kao COVID-19?

Izvor: dpa