Bh. parlamentarka upozorila da Rusija ne podržava članstvo BiH u NATO

Bosnia and Herzegovina -- Bosnian politican Dusanka Majkic, in Sarajevo, February 16, 2021.

Dušanka Majkić, delegatkinja u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine (BiH) i članica Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), komentirala je u petak, 25. februara na Twitteru situaciju u vezi s ulaskom BiH u NATO, kao i odnos Rusije prema tome.

Majkić je navela da je Moskva u martu 2021. godine najavila da će reagirati ukoliko BiH poduzme korake ka članstvu u NATO-u.

"Nemojte poslije da niste znali", napisala je na Twitteru.

Poruka koju je na Twitteru objavila parlamenarka Dušanka Majkić

Poruka Dušanke Majkić dolazi u vrijeme invazije Rusije na Ukrajinu, na dan kada su ukrajinski zvaničnici saopćili da je ruska vojska ušla u Kijev.

Pitanje članstva Ukrajine u NATO savezu mnogi vide kao suštinsko za tenzije i krizu koja je kulminirala invazijom Rusije tokom noći 24. februara.

Ruski predsjednik Vladimir Putin traži da se NATO savez ne širi u Ukrajinu niti bilo koju drugu bivšu sovjetsku republiku izrazivši zabrinutost zbog vojnog i političkog savezništva koje je formirano kao protuteža bivšem SSSR-u.

Putin je nekoliko dana prije invazije priznao samostalnost separatističkih regija Donjeck i Lugansk na istoku Ukrajine i odobrio slanje trupa u tu oblast.

Evropska unija, Sjedinjene Države i Velika Britanija uvode kontinuirano nove sankcije Rusiji koje, pored ostalog, targetiraju finansijski i energetski sektor. EU uvela je već dva paketa sankcija, a najavila je da priprema i treći.

Pročitajte i ovo: Ukrajinci tvrde da je oslobođena cijela kijevska regija, evakuisano 4.200 ljudi na istoku zemlje