Od 7. maja obustava isporuke gasa za Federaciju BiH

Energoinvest je saopštio da isporuku obustavlja zbog neplaćanja od strane BH Gasa

Kompanija Energoinvest, snabdjevač i uvoznik prirodnog gasa u Federaciji Bosne i Hercegovine, saopštila je da će od petka, 7. maja, doći do obustave isporuke gasa u Federaciji BiH.

Kako je saopšteno iz Energoinvesta, obustava je uzrokovana neplaćanjem fakture Energoinvesta za uvezeni i isporučeni gas za mart 2021. godine od strane BH Gasa d.o.o. Sarajevo.

"Iako su potrošači u FBiH ovaj gas platili i izmirili svoje obaveze za mart, BH Gas odbija da izvrši plaćanje računa Energoinvestu, čime bi bilo omogućeno izmirenje obaveza prema ruskom isporučiocu gasa Gasprom exportu kao i svih carinskih i poreskih obaveza", navodi se u saopštenju.

Pročitajte i ovo: Gasprom kupio zemljište kod Zvornika

U Energoinvestu navode da odbijanje plaćanja od strane BH Gasa i vraćanje faktura Energoinvestu traje već više mjeseci, bez ikakvog zakonskog osnova i opravdanja.

"Neplaćanje posljednje fakture za mart je dovelo do toga da smo od ruskog isporučioca gasa dobili upozorenje o neminovnosti plaćanja, ili dalje obustave isporuke gasa. Kako do plaćanja nije došlo uprkos upozorenjima upućenim BH Gasu, kao i podizanjem sudske tužbe od strane Energoinvesta kod nadležnog Suda, dalja isporuka gasa biće obustavljena 7. maja", navode iz Eneregoinvesta.

Pročitajte i ovo: Nedoumice o snabdijevanju BiH ruskim gasom

Iz Energoinvesta tvrde i kako imaju ozbiljne poslovne štete zbog neplaćanja i pripadajućih carinskih i poreskih obaveza za gas, što je dovelo do urušavanja ugleda Energoinvesta kod partnera sa kojim ova firma posluje više od 40 godina.

Kompanija Energoinvest, ovlašteni dobavljač gasa za jedan od dva bh. entita Federaciju BiH, sklopila je sa ruskom državnom kompanijom Gasprom aneks ranijeg ugovora kojim je 1. april određen za početak isporuke novim plinovodom "Turski tok".

Gas je Bosna i Hercegovina (BiH) do sada dobijala plinovodom koji je išao preko Ukrajine i Mađarske, no prema riječima direktorice Energoinvesta Bisere Hadžialjević, pristali su na novi zahtjev ruskog isporučitelja, jer je takav bio uslov.

Pročitajte i ovo: BiH od 1. aprila gas dobija putem 'Turskog toka'

Plinovod koji je išao preko Ukrajine i Mađarske, napominje direktorica Energoinvesta, "jednostavno više nije u primjeni za BiH", jer kako je rekla, "Gasprom to ne omogućava.