Iranske novinarke zatvorene zbog izvještavanja o Mahsi Amini 'privremeno' puštene uz kauciju

Niloofar Hamedi (lijevo) i Elahah Mohammadi napustile su zatvor Evin u Teheranu 14. januara 2023.

Dvjema iranskim novinarkama kojima je izrečena dugotrajna zatvorska kazna zbog izvještavanja o smrti Mahse Amine 2022. godine, odobreno je "privremeno puštanje na slobodu" uz kauciju do žalbe na njihove kazne, saopštilo je pravosuđe zemlje.

Novinarke Niloofar Hamedi i Elahah Mohammadi osuđene na 13, odnosno 12 godina, napustile su zatvor Evin u Teheranu 14. januara.

Prema izvještajima iranskih državnih medija, zabranjeno im je da napuste zemlju.

Ove dvije žene su u pritvoru već 17 mjeseci, uprkos globalnim pozivima za njihovo oslobađanje.

"Niloofar Hamedi i Elahah Mohammadi kažnjene su samo zato što su izvještavale o ubistvu Mahse Amini od strane policije Irshad i njene pogrebne ceremonije", navodi se u saopštenju od oktobra koje potpisuje United For Iran, neprofitna organizacija sa sjedištem u SAD-u kojom upravljaju aktivisti i bivši iranski politički zatvorenici.

"Niloofar Hamedi i Elahah Mohammadi su u zatvoru na osnovu neosnovanih optužbi", nastavlja se u saopštenju. "Pravosuđe mora poništiti ove neosnovane optužbe protiv njih i drugih političkih zatvorenika."

Pročitajte i ovo: Iranska novinarka puštena iz zatvora Evin nakon što je položila kauciju

Niloofar Hamedi je uslikala roditelje Mahse Amini u zagrljaju u bolnici u Teheranu gdje je njihova kćerka ležala u komi nakon što je privedena u policiju zbog navodnog kršenja propisnog nošenja marame.

Njena objava fotografije na Twitteru bila je prvo medijsko spominjanje slučaja i jedna od njenih posljednjih objava prije nego što je uhapšena nekoliko dana kasnije.

Elahah Mohammadi je izvještavala o sahrani Mahse Amini u njenom rodnom gradu Saghezu, što je označilo početak masovnih protesta koji su zahvatili zemlju nakon smrti 22-godišnjakinje.

Vaš browser nepodržava HTML5

Mahsa Amini: Sahrana koja je pokrenula proteste protiv hidžaba širom Irana

Ti protesti su dočekani brutalnim gušenjem i postali su jedan od najvećih izazova s kojima se islamistička vlada suočila od iranske revolucije 1979. godine.

Evropski parlament dodijelio je nagradu Saharov za slobodu misli 2023. Mahsi Amini i pokretu Žene, život, sloboda koji je pokrenut smrću 22-godišnjakinje. Iranske vlasti spriječile su Mahsine roditelje i brata da otputuju u inostranstvo u decembru 2023. kako bi primili nagradu.