Mađarska predložila zakon o 'zaštiti suvereniteta'

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je da je novac američkih poreskih obveznika korišćen za finansiranje kampanje mađarske opozicije.

Mađarska vlada želi da kriminalizuje inostrano finansiranje izbornih kampanja i uspostavi novo telo koje će nadgledati nevladine organizacije, na osnovu predloženog zakona koji je podnet u utorak.

Takozvani "zakon o zaštiti suvereniteta" smatra se najnovijom merom nacionalističke vlade premijera Viktora Orbana za suzbijanje političkih rivala i kritičare, uoči evropskih parlamentarnih i lokalnih izbora sledeće godine.

Šef poslaničke grupe vladajuće stranke Fides Mate Kočis (Kocsis) napisao je na Fejsbuku (Facebook) da bi predloženi zakon "zatvorio rupu" za "izborne prevare".

Posle parlamentarnih izbora 2022. godine, vlada je objavila više obaveštajnih izveštaja s kojih je skinuta oznaka tajnosti i u kojima se navodi da je opozicioni savez za svoju kampanju primio više od tri milijarde forinti (oko osam miliona evra) od nevladine organizacije sa sedištem u SAD.

U avgustovskom intervjuu bivšem voditelju Foks njuza (Fox News) Takerom Karlsonom (Tucker Carlson), Orban je rekao da je novac američkih poreskih obveznika korišćen za finansiranje kampanje da se on porazi.

Pročitajte i ovo: Orban protiv federalizma EU i 'LGBTQ ofanzive'

Opozicione stranke negiraju optužbe, navodeći da su sredstva došla od mađarskih državljana koji žive u inostranstvu.

Prema novom zakonu, bila bi osnovana Agencija za zaštitu suvereniteta da "identifikuje i istražuje organizacije koje dobijaju finansije iz inostranstva" u cilju "aktivnosti koje imaju za cilj da utiču na volju birača".

Nova agencija ne bi imala ovlašćenja da sama sankcioniše nevladine organizacije, ali bi mogla da prosledi informacije vlastima.

Takođe bi trebalo da objavio godišnji "izveštaj o suverenitetu" i iznese preporuke.

Predloženi zakonski paket bi zahtevao ustavne amandmane, kao i promene krivičnog zakona.

Svaki kandidat na izborima koji prihvati finansije iz inostranstva mogao bi se suočiti sa zatvorom do tri godine, ako zakon bude usvojen.

Od dolaska na vlast 2010. Orban i njegovi saveznici često su optuživali političke protivnike, nevladine organizacije i medije da služe stranim interesima.

Vladajuće stranke su 2017. godine usvojile sličan zakon usmeren na nevladine organizacije koje dobijaju sredstva iz inostranstva, ali su morale da ga ponovo razmotre nakon reakcije Evropske unije.

Mađarska je članica EU, ali se Orban redovno sukobljava sa partnerima svoje zemlje u Unije, ne samo po pitanju migracija već i oko pitanja kao što su nezavisnost medija i sudova, i prava LGBTQ.

Pročitajte i ovo: Sjedinjene Države 'zabrinute' zbog odnosa Marađske sa Rusijom

Prošle nedelje, vlada je pokrenula takozvane "nacionalne konsultacije", istraživanje koje finansiraju poreski obveznici i za koje se navodi da "štiti" zemlju od politika Evropske unije.

Bilbordi koji oglašavaju konsultacije prikazuju predsednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen (Von Der Layen), pored Aleksa Soroša (Alex), sina Džordža Soroša (George), Orbanovu omraženu ličnost zbog podrške nevladinim organizacijama za ljudska prava.

"Hajde da ne igramo kako oni sviraju", piše na plakatu.

Izvor: AFP