Sijarto kaže da će Srbija moći da koristi kapacitete Mađarske za skladištenje gasa

Ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto (foto arhiv)

Mađarska će pružiti Srbiji mogućnost da koristi deo njenih kapaciteta za skladištenje gasa, rekao je ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto u Budimpešti 25. maja, nakon sastanka sa srpskim ministrom finansija Sinišom Malim.

"Imamo više od šest milijardi kubnih metara kapaciteta za skladištenje prirodnog gasa i jedan deo toga ćemo prepustiti Srbiji, radi obezbeđivanja dovoljne količine gasa za zimski period... Ja sam uveren da ćemo vrlo brzo potpisati sporazume na osnovu današnjih pregovora", rekao je Sijarto, navodi se u saopštenju za medije Ministarstva finansija Srbije.

Ministar Siniša Mali rekao je kako je dogovoreno da Srbija u Mađarskoj skladišti 500 miliona kubnih metara gasa, što će omogućiti stabilnost snabdevanja zemlje tokom nastupajuće zime.

"To skladište krenućemo da punimo do kraja juna. Nama će biti na raspolaganju da povlačimo tri miliona kubnih metara gasa dnevno u oktobru, po šest miliona u novembru, decembru, kao i po šest u januaru i februaru i tri miliona kubnih metara gasa u martu", kazao je Mali.

Sijarto je naveo kako je bezbednost snabdevanja energijom "praktično pitanje", a ne "ideološka fraza", i da su Mađarska i Srbija zbog toga napravile dogovor.

Dodao je i kako su se Srbija i Mađarska dogovorile o povezivanju mreže za snabdevanje električnom energijom i da će taj projekat zahtevati šest do osam godina.

Pročitajte i ovo: Na udaru novih sankcija EU ruska nafta, banke, Mađarska i Slovačka protiv

Komentarišući rat u Ukrajini i mogući embargo EU na uvoz ruske nafte, Sijarto je rekao kako njegova zemlja nije za embargo sve dok to dovodi u opasnost snabdevanje Mađarske naftom i da ove nedelje ne očekuje dogovor u vezi s tim.

Dodao je kako zatvaranje tranzitnih linija, bilo da se radi o tranzitu gasa ili o tranzitu nafte, ugrožava jedinstvo i bezbednost Evrope, i da će zato Srbija i Mađarska jedna drugoj obezbediti nesmetan tranzit energenata.

Evropski komesar za spoljnu politiku Žozef Borelj rekao je 3. maja kako će Evropska unija uvesti nove sankcije Rusiji, ciljajući njenu naftnu industriju, više ruskih banaka odgovorne za dezinformacije.

Pored Mađarske, i Slovačka je rekla kako neće podržati sankcije protiv ruskih energenata, uključujući uvoz nafte.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.