Revolucija 1989. i pad komunizma u Mađarskoj

Uklanjanje komunističke crvene zvijezde sa krova fabrike u Budimpešti 1989. godine.

Ova fotografija od 26. oktobra 1989. snimljena je tri dana nakon što je Mađarska proglasila demokratiju nakon 40 godina pod komunističkom vlašću, koju je podržavao Sovjetski Savez. Ovo je jedan od događaja koji su transformisali Mađarsku prije 35 godina.

Nezaposleni muškarci čekaju na priliku za posao u Budimpešti 1988.

Uprkos tome što je bila relativno slobodna u poređenju sa drugim zemljama istočnog bloka, do kasnih 1980-ih ekonomija Mađarska je venula. Prema procjenama Svjetske banke, čak 17 posto stanovništva živjelo je u siromaštvu, a stopa samoubistava u zemlji bila je najveća u Evropi.

Demonstracije u Budimpešti protiv uništavanja sela u Transilvaniji, 27. juna 1988.

U junu 1988. policija u Budimpešti dozvolila je hiljadama demonstranata da protestuju protiv plana da se u Rumuniji unište hiljade sela u Transilvaniji, regiji koju većinski naseljavaju Mađari. Rumunski vladar Nikolae Čaušesku namjeravao je da preseli seljane Transilvanije u državne "agroindustrijske" centre.

Okupljanje demonstranata na spomeniku u centru budimpeštanskog Trga heroja u znak protesta protiv rumunskog "programa ruralne sistematizacije".

Protesti u Transilvaniji probudili su dugo uspavani duh otpora u Mađarskoj. Jedan demonstrant se kasnije prisjetio: "Naravno da smo otišli jer nam je bilo stalo do Mađara u Transilvaniji, ali uglavnom smo otišli jer smo mrzili komuniste".

Mikloš Nemet (u sredini desno), ubrzo nakon imenovanja za premijera Mađarske, novembar 1988.

On je u martu 1989. Miklos povjerio sovjetskom lideru Mihailu Gorbačovu u Moskvi da će Mađarska uskoro održati slobodne izbore. Gorbačov je jasno stavio do znanja da se ne slaže s tim potezom, ali je obećao da "neće biti nikakvih uputa ili naređenja s naše strane da to srušimo".

Nakon što je napustio Kremlj, Nemet je svojim savjetnicima rekao: "Bar imamo tihog pristalicu... u Moskvi".

Susret Nemeta i Gorbača u Kremlju, 3. marta 1989.

Novo vodstvo Kremlja dopustilo je satelitskim državama Sovjetskog Saveza da krče vlastite puteve u onome što će postati poznato kao "Sinatrina doktrina", prema pjesmi My Way Franka Sinatre.

Sovjetski vojnici napuštaju Mađarsku u junu 1989.

Počevši od aprila 1989. godine, hiljade od 65.000 sovjetskih vojnika, stacioniranih u Mađarskoj, počelo je da se vraća u Sovjetski Savez prema planu čiji je cilj bio smanjenje broja sovjetskih vojnika u Mađarskoj.

Radnik siječe ogradu između Mađarske i Austrije.

U maju 1989. godine, ograda duž granice Mađarske sa Austrijom, duga 240 km, sada se smatrala problematičnom. Ova skupa barijera bila je opremljena senzorima dizajniranim da otkriju ljude koji bježe na Zapad.

Granična patrola Mađarske uklanjaju "željeznu zavjesu" ​​sa austrijske granice, maj 1989. godine.

"Tu stavku sam izbrisao iz svog budžeta", prisjetio se Nemet odluke o demontaži ograde na granici sa Austrijom.

Ožalošćeni okružuju kovčege Imrea Nađa i još jedne žrtve sovjetskog slamanja mađarskih revolucionara 1956. godine.

Na desetine hiljada ljudi okupilo se sahrani dok je Imre Nađ, bivši komunistički premijer Mađarske, ponovo sahranjen uz pune počasti. Nađ je stao uz revolucionare u mađarskom antikomunističkom ustanku 1956. godine.

Sa ceremonije ponovnog ukopa Imrea Nađa.

Usred ustanka 1956. godine, Nađ je uzalud pozivao pomoć sa Zapada dok su se sovjetske snage približavale kako bi slomile revoluciju. Nađ je obješen, a njegovo tijelo je postavljeno okrenuto licem nadole u neobilježenu grobnicu u predgrađu Budimpešte.

Na njegovoj ponovnoj sahrani, govornici, poput tadašnjeg 26-godišnjeg Viktora Orbana, pozvali su na slobodne izbore koji bi rezultirali odlukom da sve sovjetske trupe napuste prostor Mađarske.

Izbjeglice iz Istočne Njemačke spavaju pored svojih automobila u Budimpešti.

Sa dramatičnim pomakom Mađarske ka slobodi 1989. godine, hiljade istočnih Nijemaca, koji su trpjeli stalni nadzor tajne policije, krenuli su na istok. Mađarska je bila jedna od "bratskih socijalističkih država" u koje je Istočnim Nijemcima bilo dozvoljeno da putuju.

Istočni Nijemci bježe iz Mađarske u Austriju 19. avgusta 1989. tokom "Panevropskog piknika".

Hiljade istočnih Nijemaca počele su bježati iz Mađarske u Austriju, čak oko 600 u jednom danu na protestu nalik festivalu "Panevropski piknik" na austrijsko-mađarskoj granici. Egzodus, koji je ubrzo otvoreno dopustila Mađarska, izazvao je bijes Istočne Njemačke, koja je tvrdila da su njeni građani bili "zavedeni i plaćeni da emigriraju... kako bi klevetali našu državu".

Muškarac drži novine u kojima piše da je Mađarska 23. oktobra 1989. postala demokratska republika.

Mađarski parlament ubrzo je odobrio promjene ustava koje su otvorile vrata slobodnim izborima.