Zločin i kazna u komunističkoj Mađarskoj

Slika iznad, policajca koji rekreira mjesto zločina ispred željezničke stanice u Budimpešti, jedna je od 1.000 fotografija koje je ove sedmice objavio mađarski foto arhiv Fortepan, a koje nikada nisu bile namijenjene javnosti.

Isti policajac kao na prethodnoj fotografiji uperio je pištolj u drugog uniformiranog muškarca koji drži kalašnjikov.

Slike su djelo anonimnih policijskih fotografa koji imaju zadatak zabilježiti posljedice zločina teških poput ubistva i sitnih poput krađe, između 1971. i 1972. godine, tokom duge vladavine komunističkog vođe Janosa Kadara.

Fotografija iste željezničke stanice kao na prethodne dvije fotografije na kojoj se vidi tijelo koje leži pod plahtom

Negativi fotografija pohranjeni su u Gradskom arhivu Budimpešte i nisu objavljeni sve dok ih Fortepan nije skenirao i objavio.

Pritvoreni muškarac stoji unutar obrisa iscrtanog kredom na mjesta zločina u Budimpešti.

Nijedna od slika nije opremljena objašnjenjima.

Posljedice automobilske nesreće

Utemeljitelj Fortepana Miklos Tamasi piše da je serija slika djelomično jedinstvena za uobičajena područja mađarske prijestolnice koje prikazuju fotografije, a koje je većina fotografa tog vremena zanemarila.

Razbijeni izlog u dućanu nakon očitog razbijanja i otimanja

"Na slikama se pojavljuju dijelovi Budimpešte koji se rijetko ili uopšte ne vide", piše Tamasi. "Svijet predgrađa i perifernih četvrti."

Ulični grafit koji kaže: "Rusi, bježite odavde, 27 godina je bilo dosta!" Naškrabana poruka upućuje na stalnu prisutnost sovjetskih trupa u Mađarskoj nakon što je Crvena armija zauzela zemlju 1945.

Od svih raznih zločina i nesreća koje fotografije prikazuju, kaže Tamasi, "posebno su značajne slike političkih grafita, koje gotovo niko nije fotografirao osim policije."

"Naš tata Kadar je jeb***", naškrabano na zidu u Budimpešti. Vladavina vođe komunističke partije Janosa Kadara 1956.-88. započela je krvavim represijama, ali je završila s relativno malo ograničenja u usporedbi s drugim komunističkim zemljama toga doba.

Poruke poput ove su fotografirane i istražene od strane tadašnjih vlasti.

Mali kukasti krstovi naslikani na prozorima štanda na obali središnje Budimpešte

Kazna za političke poruke u policijskoj državi mogla je rezultirati dugim zatvorskim kaznama.

"Policijski teror" ispisano na kamenoj platformi

Gyorgy Kerenyi, stariji novinar Mađarske službe RSE, prisjetio se priče o rođaku svoje supruge, tadašnjem vojniku, kojeg je policija uhvatila dok je pisao "Ne uči da ubijaš ako želiš da živiš"- stih iz pank pjesme tog doba.

"Bilo je suđenje, ali imao je sreće", kaže Kerenyi, a čovjek je izbjegao zatvor. "To se dogodilo početkom 1980-ih u mnogo blažoj klimi nego prije."

Zaplijenjena torba puna pića i cigareta egipatske proizvodnje

Fortepan je vrlo popularna arhiva fotografija koja se oslanja na komentare javnosti kako bi prikupila informacije koje se zatim provjeravaju, što znači da će daljnji detalji slika vjerovatno izaći na vidjelo u narednim danima i mjesecima.

Posljedice sudara vlakova

Još hiljade slika iz evidencije komunističke policije ostalo je neskenirano u gradskom arhivu Budimpešte.

Gomila se okuplja oko pokrivenog tijela osobe u Budimpešti.

Tamasi kaže da tim Fortepan "definitivno želi da nastavi sa obradom" još hiljada neskeniranih policijskih fotografija.

Policajac pozira sa velikim nožem, vjerovatno na mjestu zločina.

Osnivač Fortepana napisao je da su slike važan zapis jer "na jedinstven način izvještavaju o Kadarovom dobu, koristeći alate sirovog dokumentarca".