Mađarski ministar kaže da je nastavljena dostava gasa preko Bugarske i Srbije

Peter Sijarto

Mađarska dobija ruski gas normalno preko Srbije i Bugarske uprkos prekidu isporuke ruskog dobavljača gasa Gasproma jednoj od zemalja, izjavio je u sredu mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto (Szijjarto).

Gasprom je u sredu saopštio da je obustavio isporuke Bugarskoj i Poljskoj zbog izostanka plaćanja u rubljama.

„Želim da uverim sve da neisporuka gasa u Bugarsku ne znači zaustavljanje tranzitnih pošiljki preko Bugarske“, rekao je Peter Sijarto na svojoj Fejsbuk stranici.

Ruski predsednik Vladimir Putin pozvao je „neprijateljske“ zemlje da plaćaju uvoz gasa u rubljama, zahtev koji je samo nekoliko kupaca ispunilo, uključujući Mađarsku, koja je prošle godine potpisala dugoročni ugovor o snabdevanju gasom sa Rusijom.

Sijarto je rekao da sledeća uplata Mađarske dospeva 22. maja i da će ta zemlja preneti sredstva u evrima Gasprombanci da bi bili prebačeni u rublje.

Mađarska dobija 3,5 milijardi kubnih metara (bcm) gasa godišnje preko Bugarske i Srbije u okviru svog dugoročnog ugovora sa Rusijom, a još jednu milijardu kubnih metara gasa preko gasovoda iz Austrije.

Ugovor sa Gaspromom je na 15 godina, sa mogućnošću izmene otkupljenih količina posle 10 godina, podseća agencija Rojters.