Mađarska optužuje EU da ometa isporuke nafte iz Rusije

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto, 23. maj 2024.

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto (Szijjarto) izjavio je u subotu da odluka Evropske komisije da ne posreduje u sporu oko blokade isporuke nafte iz Rusije preko Ukrajine u njegovu zemlju ukazuje na to da Brisel stoji iza toga.

Mađarska i Slovačka ulažu proteste otkako je Ukrajina u junu stavila ruskog proizvođača nafte Lukoil na listu sankcija, sprečivši da nafta te kompanije preko ukrajinske teritorije prolazi do slovačkih i mađarskih rafinerija.

Pročitajte i ovo: Koliko će prodor Ukrajinaca u teritoriju Rusije uticati na isporuke gasa u Evropu?

Sijartova tvrdnja, za koju nije izneo dokaze, usledila je dan pošto je Evropska komisija odbacila zahtev Mađarske i Slovačke da posreduje između njih i Ukrajine oko sankcija.

"Činjenica da je Evropska komisija izjavila da nije voljna da pomogne u obezbeđivanju snabdevanja energijom Mađarske i Slovačke sugeriše da je naredba poslata iz Brisela u Kijev kako bi izazvala izazove i probleme u snabdevanju energijom Mađarske i Slovačke", rekao je Sijarto na konzervativnom političkom festivalu.

Portparol Evropske komisije odbio je da komentariše Sijartovu izjavu.

Evropska komisija, koja podržava Ukrajinu od ruske invazije 2022. godine, više puta je pozivala zemlje EU da prestanu da zavise od snabdevanja energentima iz Rusije. EU je uvela sankcije za većinu uvoza ruske nafte.

U petak je portparol Evropske komisije rekao da nema indicija da su sankcije Ukrajine ugrozile snabdevanje Evrope energenatima, pošto je ruska nafta nastavila da teče kroz odvojeni naftovod Družba, koji takođe povezuje Rusiju sa Slovačkom i Mađarskom preko Ukrajine.

Slovačka i Mađarska, iako članice EU, usprotivile su se vojnoj pomoći zapadnih saveznika Ukrajini koja se bori protiv ruske agresije pokrenute u februaru 2022.

Ukrajinske izbjeglice završile na ulici nakon odluke Mađarske da ograniči podršku

Južni krak gasovoda prolazi kroz Ukrajinu do Češke, Slovačke i Mađarske i godinama služi kao primarni izvor snabdevanja njihovih rafinerija.

Prošlog meseca Sijarto je izneo slične komentare kada je optužio Evropsku komisiju za ucenu u naftnom sporu i rekao da je možda "Brisel, a ne Kijev, taj koji je izmislio celu stvar".

Zvaničnik mađarske vlade rekao je u četvrtak da je mađarska naftna kompanija MOL u završnoj fazi razgovora o uspostavljanju šeme za osiguranje tokova sirove nafte iz Rusije.

Izvor: Reuters