Ljutite reakcije iz Mađarske na loše ocjene Evropskog parlamenta o stanju demokratije

Otkako je 2010. došao na vlast na svom nacionalističkom planu, mađarski premijer Viktor Orban izvršio je izmjene ustava i ključnnih aspekata izbornih zakona. (arhivska fotografija)

Fidesz, vladajuća stranka mađarskog premijera Viktora Orbana, kritikovala je Evropski parlament (EP) nakon što je odobrio rezoluciju u kojoj se kaže da Mađarska više nije "puna demokracija".

EP je 15. Septembra glasao sa 433 za, 123 i 28 suzdržanih kako bi odobrio izvještaj u kojem se kaže da je Mađarska postala "hibridni režim izborne autokratije" pod vodstvom Orbanove nacionalističke vlade i da je njeno podrivanje demokratskih vrijednosti bloka izvelo zemlju iz demokratske zajednice EU.

Neobvezujuće glasanje ima simboličan značaj i izdvaja Mađarsku zbog navodnog nepodupiranja vrijednosti sadržanih u ugovoru EU kao što su "poštovanje ljudskog dostojanstva, sloboda, demokratija, jednakost, vladavina prava i poštovanje ljudskih prava, uključujući prava pripadnika manjina".

Pročitajte i ovo: Brisel prijeti reduciranjem fondova za Mađarsku

U izvještaju se navodi da su demokratija i temeljna prava u Mađarskoj oslabljeni kroz "namjerne i sistemske napore mađarske vlade" otkako je EP pokrenuo istragu o mađarskim demokratskim normama 2018.

"Neoprostivo je da, dok ljudi trpe teške ekonomske posljedice ratne inflacije i pogrešnih sankcija, Europski parlament ponovo napada Mađarsku", rekao je Balazs Hidveghi, zastupnik Fidesza u Evropskom parlamentu.

Orban, koji je ponovo izabran za četvrti uzastopni mandat u aprilu, često se sukobljavao s blokom oko pitanja kao što su nezavisnost pravosuđa, javne nabave, LGBT prava te medijske, akademske i vjerske slobode.

Otkako je 2010. godine uz pomoć nacionalističkog planu došao na vlast, Orban, koji zemlju karakteriše kao "neliberalnu demokratiju", uveo je ustavne izmjene i ključnih aspekata izbornih zakona i konsolidovao kontrolu saveznika nad gotovo svim većim medijskim kućama u zemlji.

Izvještaj EP-a zapravo krivi ostalih 26 članica Evropske unije za "neaktivnost" prema Orbanovim demokratskim zlouporabama tokom njegove vladavine, rekavši da je dio problema bila "nemogućnost Evropskog vijeća da postigne značajan napredak u suprotstavljanju demokratskom nazadovanju".

Izvještaj dolazi samo nekoliko dana prije očekivane objave Evropske komisije, izvršnog tijela EU-a, da je blok spreman da obustavi dio sredstava EU-a Mađarskoj zbog navodnih kršenja demokratije.

Pročitajte i ovo: Orbán izazvao bijes komentarima o 'miješanju rasa' u Europi
Izvor: AR, Reuters