Macron u Zagrebu, Hrvatska kupuje avione

Francuskog predsjednika Emmanuela Macrona je na Pantovčaku uz vojne počasti svečano dočekao hrvatski predsjednik Zoran Milanović (25. studenog 2021.)

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je u dvodnevnom posjetu Hrvatskoj. Službeni Zagreb očekuje njegovu potporu za schengenski prostor i eurozonu te potpisivanje ugovora o kupnji eskadrile francuskih borbenih aviona i o nuklearnoj suradnji.

On je stigao u Zagreb u srijedu navečer (25. studenog) i bio na radnoj večeri u užem format sa svojim domaćinom, hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem.

Hrvatska od Francuske kupuje 12 rabljenih francuskih višenamjenskih borbenih zrakoplova tipa Dassault Rafale F3R, deset jednosjeda i dva dvosjeda po cijeni od 1,1 milijardu eura koji će biti isplaćeni u pet obroka od 2022. do 2026. godine.

Možda vas zanima Ekološki aktivisti: Hrvatska zarobljenik proizvođača fosilnih goriva

Macronov posjet Hrvatskoj odvija se uoči francuskog preuzimanja šestomjesečnog predsjedanja Vijećem Europske unije.

Slovenija 1. siječnja prepušta predsjedanje Francuskoj, a očekuje se da će se prije toga pokrenuti pravni postupak za donošenje formalne odluke o ulasku Hrvatske u schengenski prostor, dok bi se konačna odluka mogla donijeti do lipnja 2022.

Plenković je u ponedjeljak (22. studenog) rekao da Hrvatska ima potporu Francuske za Schengen i dodao da će ona biti u sadržaju Sporazuma o strateškom partnerstvu koji će francuski predsjednik i hrvatski premijer potpisati u četvrtak (25. studenog).

Macrona je primio i hrvatski predsjednik Zoran Milanović, a Macron će po vlastitoj želji odati počast poginulima u ratu u Hrvatskoj 1991-95.

Dva francuska Rafalea nadletjet će Zagreb u trenutku potpisivanja ugovora o kupoprodaji aviona između dvoje ministara obrane Florence Parly i Marija Banožića.

Podsjetite se Hrvatska za 999 milijuna eura kupila borbene avione

Francuski predsjednik će prije odlaska iz Zagreba biti na ručku s uzvanicima iz javnog, kulturnog, gospodarskog, znanstvenog i sportskog života koji su na neki način povezani s njegovom zemljom.

Na svečanom ručku će, po pisanju medija, biti Tereza Kesovija, pjevačica koja je gradila karijeru i u Francuskoj te nastupala u pariškoj Olympiji.

Među uzvanicima je Josip Skoblar, legendarni hrvatski napadač koji je u jednoj sezoni za Marseille nanizao 44 gola, što je i danas apsolutni rekord francuskih nogometnih prvenstava.

Na ručku u Smaragdnoj dvorani hotela Esplanade trebao bi biti i Miroslav Ćiro Blažević, izbornik hrvatske nogometne reprezentacije koja je u Francuskoj 1998. osvojila broncu na Svjetskom prvenstvu.

Macron nakon ručka odlazi u Vatikan.