Četvoro mrtvih nakon raketnog napada na stambeni blok u Lvivu

Strah i ruševine nakon ruskog napada na stambeno naselje u Lvivu

U raketnom napadu na stambeni blok u Lvivu, na zapadu Ukrajine, poginule su četiri osobe, a devet je ranjeno.

To je najveći napad na civilnu infrastrukturu u gradu od početka ruske invazije, rekao je gradonačelnik Andrij Sadovij u četvrtak, 6. jula.

Dok Rusija redovno gađa Ukrajinu projektilima, artiljerijom i bespilotnim letelicama, oblast Lviva, stotinama kilometara od linija fronta i blizu poljske granice, uglavnom je pošteđena vazdušnih napada, podseća agencija Frans pres (AFP).

"U ruskom raketnom napadu oštećena je stambena zgrada", napisao je ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Igor Klimenko na Telegramu.

Spasioci rade na tome da dođu do onih koji su još uvek zarobljeni pod ruševinama, rekao je on.

Lviv nakon napada, 6. jul


Više od 50 stanova je "urušeno" i oštećen je studentski dom na Lvivskom politehničkom univerzitetu, objavio je gradonačelnik Andrij Sadovij na Telegramu.

"Ovo je najveći napad na civilnu infrastrukturu Lviva od početka" ruske invazije, rekao je on.

"Posledice noćnog napada ruskih terorista", napisao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski uz video post na Telegramu koji prikazuje oštećenu zgradu.

"Definitivno će biti odgovora neprijatelju. Opipljivog."

Bilo je nejasno koliko je raketa lansirano.

Ranije je regionalni guverner Maksim Kozicki rekao da se "nekoliko" projektila "kreće u pravcu zapadnih regiona", pozivajući se na komandu ukrajinskog vazduhoplovstva.

Na zasebnom video snimku koji je objavio Kozicki prikazana je višespratna zgrada čiji je deo poslednjeg sprata uništen.

Službe hitne pomoći su bile na licu mesta, a spasioci su "čistili ruševine", rekao je on.

"Činimo sve što je moguće da... spasimo ljude."

Oštećena zgrada u ruskom raketnom napadu, Lviv, 6. jul 2023.

Ukrajina je nedavno ojačala svoje sisteme protivvazdušne odbrane oružjem koje je isporučio Zapad, a broj ruskih raketa i dronova koji su se probijali se smanjio.

Portparol ukrajinskih vazduhoplovnih snaga Jurij Ignat nedavno je rekao da su novi sistemi još uvek nedovoljni da pokriju celu zemlju.

Spore isporuke oružja Ukrajini odložile su planiranu kontraofanzivu Kijeva, omogućavajući Rusiji da pojača odbranu u okupiranim oblastima, rekao je predsednik Volodimir Zelenski u televizijskom intervjuu emitovanom u sredu.

"Naša usporena kontraofanziva se dešava zbog određenih poteškoća na bojnom polju. Tamo je sve minirano", rekao je on za CNN u intervjuu koji je unapred snimljen.

Rusija je pokrenula invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. godine, a u poslednjih nekoliko nedelja, traje kontraofanziva ukrajinskih snaga.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.