Lula planira obnavljanje diplomatskih veza sa Venecuelom

Luiz Inasio Lula da Silva nakon pobede na izborima u Brazilu

Budući brazilski ministar spoljnih poslova rekao je u sredu da ga je novoizabrani predsednik Luiz Inasio Lula da Silva zamolio da obnovi odnose sa Venecuelom kada bude inaugurisan 1. januara.

Mauro Vieira je rekao da će diplomatska misija biti poslata u Karakas početkom januara da organizuje zvaničnu brazilsku rezidenciju pre nego što ambasador bude imenovan i dobije odobrenje od Kongresa.

Diplomatske odnose prekinula je 2020. aktuelna desničarska vlada Žaira Bolsonara. Bolsonaro je takođe potpisao dekret 2019. kojim se zabranjuje ulazak najviših zvaničnika administracije levičarskog predsednika Venecuele Nikolasa Madura u Brazil, uključujući i samog Madura.

Vijeira je tokom konferencije za novinare naglasio da će Lulina administracija priznati „izabranu vladu” Madura u Venecueli, a ne samoproglašeno predsedništvo opozicionog lidera Huana Gvaida.

Pročitajte i ovo: Sastanak predsednika Kolumbije i Venecuele za jačanje oslabljenih veza

Gvaidov ambasador u Brazilu, Marija Tereza Belandrija – koju je Bolsonaro prihvatio kao predstavnika Venecuele u Brazilu – već se sprema da napusti yemlju pre nego što Lula položi zakletvu.

Nova vlada Brazila trenutno pokušava da odobri ulazak Madura u zemlju radi Luline inauguracije.

Pročitajte i ovo: Venecuela od zlatne groznice do zrna kafe

Vijeira je rekao da se očekuje da će novoizabrani predsednik Brazila službeno otputovati u Sjedinjene Države i Kinu u prva tri meseca na funkciji.

Vijera je na konferenciji za novinare dodao da će Lula, koji bi trebalo da preuzme dužnost od sadašnjeg predsednika Žara Bolsonara 1. januara, takođe prisustvovati sastanku Zajednice latinoameričkih i karipskih država (CELAC) u Argentini.