Luka Brčko bilježi sjajne rezultate, a dobre vijesti tek slijede

Luka Brčko, ilustrativna fotografija

Zahvaljujući povoljnom vodostaju rijeke Save, koji je omogućio nesmetanu plovidbu tijekom cijele ove godine, Luka Brčko bilježi izuzetno dobre rezultate. U prvih šest mjeseci pretovareno je 107.000 tona roba, što je za cijelih 71 posto više u odnosu na cijelu prošlu godinu.

U tijeku su aktivnosti na projektu vrijednom 10 milijuna eura čijom bi implementacijom dosadašnja godišnja zarada Luke bila ostvarena za samo mjesec dana poslovanja.

Rad i poslovanje brčanske Luke ovise o pretovaru roba za lukavačku Sodu, zeničku Željezaru, gradačačku Tvornicu motornih dijelova i u posljednje vrijeme, istina nešto manje, za brčanski Bimal. Ovogodišnji povoljni uvjeti vodostaja Save pozitivno su utjecali na poslovanje Luke.

Pero Gudeljević

“Prvih šest mjeseci u Luci su bili odlični. Luka je pretovarila ukupno 107.000 tona različitih tereta za šest mjeseci, a podsjetit ću da smo prošlu čitavu godinu završili sa 77.000 tona. To dovoljno govori samo za sebe. Bila je dobra i hidrološka situacija. Sava je bila plovna u prvih šest mjeseci što je uveliko doprinijelo ovakvom rezultatu”, kaže Pero Gudeljević, direktor Luke Brčko.

Novim ulaganjima u infrastrukturu lučkih kapaciteta dosadašnja godišnja zarada bila bi ostvarena za svega jedan mjesec, ističu u upravi Luke. Tu šansu su prepoznali i u brčanskoj vladi koja je pokrenula inicijativu preko Vijeća ministara BiH o odobrenju kredita Europske banke za obnovu i razvoj u iznosu od 10 milijuna eura.

“To su projekti izmiještanja kolosijeka iz centra grada, rekostrukcija kolosijeka u samoj Luci, rekonstrukcija pristupne ceste ka Bijeljinskoj cesti, te asfaltiranje operativne obale u samoj Luci Brčko, jer bi obala bila funkcionalnija i protočnija za pretovare različitih roba koje Luka vrši. Peti projekat bi bila nabavka nove dizalice većeg kapaciteta”, navodi Gudeljević.

Implementacijom navedenih projekata u mnogome bi se povećao kapacitet pretovara robe.

“Osim što ćemo povećati kapacitete u Luci, mislim da će Luka zauzeti mjesto koje joj i pripada, kao najvažniji logistički pravac za uvoz i izvoz roba iz BiH, posebno kada govorimo o lučkom zaleđu, a to je tuzlanski bazen, a možemo reći i Zenica, jer je jedan od najvećih naših komitenata Mittal Steel Zenica”, dodaje Gudeljević.

Izmještanjem kolosijeka došlo bi do oslobađanja više tisuća četvornih metara zemljišta atraktivnog građevinskog zemljišta. U brčanskoj Luci se nadaju kako će uz dobivena financijska sredstva nastojati vratiti nekadašnji pretovar različitih roba od blizu milijun tona na godišnjoj razini.