Šef Pentagona u Kijevu iskazao podršku Ukrajini

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski i ministar odbrane SAD Lojd Ostin, Kijev, 21. oktobar 2024.

Američki ministar odbrane Lojd Ostin (Lloyd Austin) rekao je u ponedeljak ukrajinskim zvaničnicima da će SAD poslati Kijevu "ono što mu treba" za borbu protiv ruskih snaga, dok je Rusija izvela novu rundu napada na ukrajinske gradove i infrastrukturu.

Ostin je predstavio paket pomoći od 400 miliona dolara za koji je rekao da će ukrajinskim snagama obezbediti dodatnu municiju, oklopna vozila i protivtenkovsko oružje iz vojnih rezervi SAD, što je prethodno najavila Bela kuća, preneo je Ukrajinski servis Radija Slobodna Evropa.

Državni sekretar Entoni Blinken (Antony) rekao je da su SAD posvećene podršci Ukrajini opremom koja joj je potrebna za jačanje njene pozicije na bojnom polju, odbranu od brutalne agresije Kremlja i obezbeđivanje pravednog i trajnog mira.

"SAD obezbeđuju još jedan značajan paket hitno potrebnog oružja i opreme našim ukrajinskim partnerima dok se brane od tekućih napada Rusije", naveo je Blinken u saopštenju.

Govoreći na Diplomatskoj akademiji Ukrajine, Ostin je ukazao da su SAD isporučile više od 58 milijardi dolara bezbednosne pomoći Ukrajini od početka ruske invazije u februaru 2022, čime su zemlja koja je najviše podržala Kijev.

"Možemo da nastavimo da se čvrsto stojimo naspram agresije (ruskog predsednika Vladimira) Putina. Ili možemo da pustimo Putina da bude po njegovom i možemo da osudimo našu decu i unuke da žive u daleko krvavijem i opasnijem svetu", rekao je Ostin.

On nije govorio o poziv ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da Ukrajina dobije poziv za članstvo u NATO-u niti je pružio naznake da li bi SAD mogle da podrže druge ključne tačke takozvanog plana pobede Zelenskog.

Pročitajte i ovo: Rusija gađala energetsku infrastrukturu Ukrajine u poslednjem napadu

Zelenski je u večernjem obraćanju rekao da SAD planiraju poseban paket pomoći za proizvodnju dronova u Ukrajini.

Komentarišući paket od 400 miliona dolara, on je rekao da će drugi paket biti 800 miliona dolara i da će obezbediti "finansiranje za proizvodnju ukrajinskih dronova".

Ukrajina je suočena sa sve snažnijim ruskim napredovanjem na istoku zemlje, gde su njene iscrpljene i nadjačane trupe prinuđene da postepeno ustupaju više teritorija ruskim snagama, dok su njeni gradovi izloženi praktično svakodnevnim talasima napada ruskih dronova i projektila.

Guverner Dnjepropetrovska Sergej Lisak rekao je u ponedeljak da je 14 osoba, uključujući 12-godišnju devojčicu, ranjeno u noćnom raketnom napadu na grad Krivij Rih.

U Kijevu je u ponedeljak rano u napadu ruske bespilotne letelice ranjen muškarac, rekao je u Telegramu Sergej Popko, šef vojne administracije glavnog grada Ukrajine.

U južnom regionu Zaporižja šest osoba je ranjeno – od kojih dvoje teško – u ruskom granatiranju, rekao je regionalni guverner Ivan Fedorov.

U snimku objavljenom u Telegramu, Fedorov je dodao da je oštećeno nekoliko javnih objekata, uključujući vrtiće, školske domove i stambene blokove.

Ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo saopštilo je da je protivvazdušna odbrana oborila 59 od 116 dronova koje je Rusija lansirala u 12 njenih regiona – Odesa, Mikolajiv, Herson, Vinica, Hmeljnicki, Žitomir, Kijev, Sumi, Kirovograd, Čerkasi, Černigov i Poltava.

Tokom posete Turskoj, ukrajinski ministar spoljnih poslova Andrij Sibiha pozvao je na veću podršku Zapada za suzbijanje ruskih udara na infrastrukturu ukrajinskih luka u Crnom Moru.