Ljepota Balkana na albumu "Amajlija"

Vaš browser nepodržava HTML5

(Autor Zvjezdan Živković)

Bosanskohercegovačka umjetnica osebujnog glasa Amira Medunjanin, koju su inostrani kritičari proglasili „bosanskom Billie Holiday“, u utorak je promovisala novi studijski materijal. Kao rezultat uspješne dvogodišnje saradnje Amire i eminentnog jazz pijaniste rodom iz Srbije - Bojana Zulfikarpašića, nastao je album Amajlija ili u originalnom nazivu „Amulette“.

Riječ je o spoju tradicionalne muzike iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije i Kosova urađenih u savremenom maniru. Na albumu, čiji je izdavač Harmonia Mundi, nalazi se 10 pjesama. Rađen u Njemačkoj u tri različita studija, sedam vrsnih muzičara album je dovelo do perfekcije.

Bojan je zadužen za sve aranžmane na albumu i producent je istog. Bachar Khalife svira perkusije, Nenad Vasilić kontrabas, Walter Quintus je koproducent i sound inžinjer. Gosti albuma su Kim Burton na harmonici, te Vlatko Stefanovski na gitari. Navedeni muzičari svojim su instrumentima upotpunili vokal Amire Medunjanin.

„Pozvala sam različite instrumentaliste, odnosno dobre muzičare, da skupa obojimo zvuk na albumu. Htjeli smo istaći ljepotu i jednostavnost tradicionalnih pjesama Balkana kao i tu usku povezanost i senzibilitet koja se prožima kroz sve ovdašnje muzičke tradicije. A vjerujem da je sevdah, odnosno muzičko stvaralaštvo, nešto najbolje što Bosna i Hercegovina može ponuditi svijetu“, kaže Medunjanin za Radio Slobodna Evropa.
Zulfikarpašić: Čini mi se, na vrlo neskroman način, da je zvuk ovog albuma nešto što ne postoji u ovim krajevima.

Iako se većina muzičara danas okreće ka savremenim muzičkim tokovima, grupica umjetnika, poput ove Amulette-ove, pokušava oživjeti muzičke korijene. Tradicionalna muzika Zapadnog Balkana je neiscrpan izvor. I koliko god bila interpretirana, pruža mogućnost da se iznova drugačije predstavi.

„Moja uloga je da uzmem elemente koji su prisutni već vekovima: ritmovi, melodije, harmonija i osećanja; da im nađem neki sklop koji odgovara mojoj estetici, te da na taj način udahnem neki novi život na neko određeno vreme. Balkanski zvuk nismo hteli sakriti, već naprotiv, podvući. Ta mi je filozofija pomogla da sačuvamo jednostavnost i da dođemo u srž. Amirina interpretacija je definitivno nešto što direktno cilja na ljudsku dušu. Uspeli smo sve podići na novi nivo modernosti i samog zvuka. Čini mi se, na vrlo neskroman način, da je zvuk ovog albuma nešto što ne postoji u ovim krajevima,“ pojašnjava za naš radio Bojan Zulfikarpašić.

Umjetnici "ublažuju" pad

Tokom višegodišnjeg rada majstor tona Walter Quintus često je miksao različite muzičke pravce, čak i one iz daleke Indije i Indonezije. Rad sa Amirom, Bojanom, Nenadom i Bacharom bio je potpuno novo iskustvo, kaže Quintus:
Amira Medunjanin i Bojan Zulfikarpašić

„Iako sam i ranije sarađivao sa mnogim balkanskim muzičarima, posebno instrumentalistima, rad sa Amirom bio je izazov. Poslije jedne ili dvije probe, krenuli bismo sa snimanjem. Svaku snimljenu pjesmu je otpjevala iz prvog pokušaja što danas nije uobičajeno jer se pjesma često snima dio po dio.“

Nakon desetogodišnjeg rada i četiri izdata albuma, Amira Medunjanin konačno je dobila podršku i vlastite države.

„Federalno ministarstvo kulture i sporta me je, mislim, po prvi put podržalo u ovom projektu, kao i gradska uprava Sarajeva, te Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo. Iskreno, jako sam iznenađena", kazala je ona.

Basist i kontrabasist Nenad Vasilić, koga je bh. publika imala priliku slušati na Jazz Fest Sarajevo, smatra da će u novom albumu uživati oni koji vole zvuk akustičnih instrumenata, odnosno oni koji teže jednom purističkom pristupu muzici, pa time i umjetnosti. Regionalna saradnja je dokaz, navodi Vasilić, da umjetnici brišu barijere koje političari postavljaju.

„Svako omogućavanje umetnicima da dođu u kontakt sa umetnicima iz regiona sličnih interesovanja je definitivno od velikog značaja za kulturu, umetnost i energiju oko nas. Umetnici su ti koji 'ublažuju' pad koji nam priređuju političari. Mi spajamo ono što su oni razdvojili i, eventualno, prepoznajemo ono što bismo dodali u spajanju svih različitih karaktera i mjesta odakle ko dolazi“, ističe Vasilić.

Nakon sarajevske promocije albuma „Amulette“, krajem septembra slijedi promo-turneja po skandinavskim zemljama.