Litvanski predsednik i premijerka idu u drugi krug predsedničkih izbora

Kombinovana fotografija predsednika Litvanije Gitanasa Nausede i premijerke Ingride Šimonite.

Predsednik Litvanije Gitanas Nauseda osvojio je najviše glasova u prvom krugu predsedničkih izbora, saopštili su zvaničnici u ponedeljak.

Na izborima u nedelju Nauseda je osvojio 44 odsto glasova, dok je premijerka Ingrida Šimonite dobila skoro 20 odsto, pokazuju preliminarni rezultati koje je objavila Centralna izborna komisija Litvanije.

Pročitajte i ovo: Predsednički izbori u Litvaniji usred zabrinutosti zbog Rusije i rata u Ukrajini

U prvom krugu je učestvovalo osam kandidata, što je otežavalo da neko dobije 50 odsto glasova potrebnih za direktnu pobedu u prvom krugu. Drugi krug glasanja je zakazan za 26. maj.

Izbori su održani u trenutku kada ruski dobici u Ukrajini podstiču strahove u vezi s namerama Moskve, posebno u strateški važnom baltičkom regionu.

Glavni zadaci predsednika u političkom sistemu Litvanije, koja je članica NATO-a, jesu nadgledanje spoljne i odbrambene politike, zajedno s funkcijom vrhovnog komandanta oružanih snaga.

S obzirom na to da je Litvanija strateški locirana na istočnom krilu NATO-a, predsedavanju jedne relativno male nacije pridaje se dodatni značaj kako rastu tenzije između Rusije i Zapada zbog rata u Ukrajini. I Nauseda i Šimonite su izrazile podršku Ukrajini.

Njih dvoje su takođe bili rivali u drugom krugu predsedničkih izbora 2019. godine, kada je Nauseda pobedio sa 66 odsto glasova.

Izvor: AP