Rudnika neće biti, poručili učesnici protesta protiv iskopavanja litijuma u Beogradu

Miting u centru Beograda usledio je posle višenedeljnih protesta u desetinama gradova Srbije protiv vladinog plana da dozvoli eksploataciju litijuma na zapadu zemlje.

Građani su se okupili na poziv Saveza ekoloških organizacija Srbije nakon što vlast nije ispunila njihov zahtev da u roku od 40 dana usvoji zakon kojim se zabranjuje iskopavanje litijuma.

O protestima su se oglasili brojni državni zvaničnici, koji su se saglasili sa predsednikom Srbije Aleksandarom Vučićem u oceni da je osnovni cilj "rušenje vlasti" na ulici.

Govornici na skupu protiv iskopavanja litijuma poručili su da neće pristati na uništavanje prirode.

Ustavni sud je 11. jula poništio odluku Vlade Srbije koja je 2022. stopirala projekat "Jadar" australijske kompanije "Rio Tinto".

Ekološki aktivisti i deo stručne javnosti ukazali su nesagledive posledice po životnu sredinu.

Kompanija "Rio Tinto" sa druge strane tvrdi da se projekat 'Jadar' može realizovati bezbedno i u skladu sa najvišim standardima zaštite životne sredine".

"Izgleda da smo žrtvovani kao buduća rudarska kolonija i deponija. To nećemo dozvoliti", rekla je okupljenima na protestu glumica i ekološka aktivistkinja Svetlana Bojković.

Ekološki aktivisti takođe podsećaju da se kompanija "Rio Tinto" tokom svoje duge istorije suočila sa više optužbi da uništava životnu sredinu ili krši ljudska prava.